3 tips voor het maken van eigen meubels

3 tips voor het maken van eigen meubels


De moderne vrouw weet tegenwoordig heel goed haar ‘mannetje’ te staan. Zo houden steeds meer vrouwen alle ballen netjes in de lucht. Van een veeleisende carrière tot een groot gezin, alles kunnen zij aan! Zo zien we ook dat steeds meer vrouwen zelf aan de slag gaan in huis. Waar het vroeger vooral mannen waren die de fysieke klusjes in huis deden, is er tegenwoordig geen onderscheid meer te maken tussen man en vrouw. Ook vrouwen laten zich tegenwoordig van hun meest creatieve kant zien. Zo is het maken van meubels echt niet meer alleen weggelegd voor de man. Wil jij binnenkort je ook aan deze creatieve klus wagen en kan je wel wat hulp gebruiken? Ben je inmiddels al een hele lading multiplex platen aan het verzamelen, omdat je hebt gelezen over de multifunctionaliteit van dit materiaal? Maar weet je nog helemaal niet of deze geschikt zijn voor de klus? Geen paniek! Wij helpen je graag een handje op weg met de volgende 3 tips om van jouw eerste meubelstuk een daverend succes te maken.

1.         Kies voor het juiste houtsoort

Voordat je meubels gaat het maken is het natuurlijk allereerst belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken. Het is hierbij belangrijk dat je weet waar je rekening mee moet houden en hoe het materiaal reageert op invloeden van buitenaf.

Bedenk eerst met welke omstandigheden het meubelstuk te maken krijgt. Dit is allesbepalend voor het benodigde materiaal. Komt het meubelstuk buiten te staan en zal deze hier weer en wind moeten trotseren of wordt het een mooi bijzettafeltje in de woonkamer? In iedere situatie dient een andere houtsoort gebruikt te worden. Maar wanneer kies je voor welk materiaal? Wij zetten de meest gebruikte houtsoorten + de daarbij horende voordelen kort voor jou op een rijtje:

  • Multiplex exterieur kan mits voorbehandeld buitenshuis gebruikt worden. Multiplex interieur kan dit echter niet Als je multiplex wilt gebruiken is het dan ook belangrijk om eerst te bepalen of dit voor meubels binnens- of buitenshuis gebruikt gaat worden.
  • Eiken kan ook zeer goed voor tuinmeubilair gebruikt worden en is tevens redelijk zaag- en schroefbaar. Als je een langere periode van de eiken meubels buitenshuis wilt genieten, raden wij aan om deze regelmatig in de beits of olie te zetten. Zo verleng je de levensduur én de uitstraling van het materiaal.
  • Bij berken is voorboren gewenst, daarbij is het materiaal redelijk zaag- en schroefbaar. Berken kan tevens buitenshuis gebruikt worden.
  • MDF is geen geschikt materiaal om buitenshuis te gebruiken. Het is echter wel een fijn materiaal dat voor meerdere doeleinden binnenshuis gebruikt kan worden. Bovendien is het zeer goed zaag- en schroefbaar, waardoor dit voor de amateur klusser een fijne houtsoort is.

hout soorten

2.         Wees realistisch

Denk jij ook altijd dat je alles kan? Dan geniet je zeker van een positive mindset, maar is dit ook wel realistisch of kom je vaak van een koude kermis thuis? Wij adviseren om altijd zo realistisch mogelijk te blijven. Als je nog nooit een meubelstuk hebt gemaakt, zal dit in het begin ontzettend lastig zijn. Verwacht dan ook niet direct grootse dingen van jezelf, maar begin klein. Oefening baart kunst!

3.         Doe research online

Tegenwoordig proberen steeds meer mensen hun meubels zelf te maken. Dit heeft meerdere redenen. Zo proberen we steeds duurzamer om te gaan met materiaal, maar vinden we het ook steeds prettiger om geld te besparen. Zelf meubels maakt dit allebei mogelijk. Doordat hier steeds meer animo voor is, kan je online ontzettend veel websites vinden die over dit onderwerp gaan. Hier kan je je vragen stellen en advies krijgen van andere doe-het-zelvers. Zo daag je jezelf uit om steeds beter te presteren en word je ook nog eens opgenomen in een geheel nieuwe community.

You may also like