3 tips om eenvoudig een geschikte bloempot te vinden


Ben je dol op planten, maar heb je altijd moeite om ze in leven te houden? Vergis je dan niet, want dit hoeft echt niet aan het gebrek aan groene vingers te liggen. Zelfs wanneer je de planten op de juiste manier verzorgd, is het alsnog mogelijk dat de bloemen of planten niet goed gedijen. En vaak heeft dat in dit geval te maken met de bloempot. Als je ongeschikte bloempotten gebruikt, loop je het risico dat de plant niet optimaal tot haar recht weet te komen en zelfs vroegtijdig dood kan gaan. Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen. Met de volgende 3 tips weet je voortaan namelijk precies welke elho potten geschikt zijn.

1.    De juiste vorm en formaat kiezen

Ten eerste is het belangrijk om de juiste vorm en formaat te kiezen. En dat is al een hele klus. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hangt dit niet direct af van de grootte van de plant. Uiteraard speelt dat ook een rol, maar het is niet het allerbelangrijkste. Het gaat er namelijk vooral om hoe diep de wortels groeien. Sommige planten zijn namelijk relatief klein, maar hun wortels groeien bij voorkeur wel een stuk dieper. In dat geval kies je dus voor een smalle en toch nog hoge pot.

Controleer de pot ook altijd op een gaatje onderin de bak. Wanneer deze niet aanwezig is, kun je ervoor kiezen om deze zelf te maken. Als je dit niet doet, dan kan het water niet op de juiste manier afgevoerd worden en kan er zelfs schimmels op de wortels terecht komen. En dat verkort het leven van de plant natuurlijk enorm.

 

plantenpotten

 

2.    Overstappen van formaat pot

Natuurlijk is niet iedere plant direct op volledige grootte zodra je deze koopt. Als je het goed doet, kan deze nog veel groter worden. Maar in het begin wil je natuurlijk niet een al te grote pot kopen, omdat je anders weinig plezier hebt van de plant zelf. Daarom kun je er ook voor kiezen om gewoon altijd verschillende formaten in huis te halen en de plant te verpotten zodra hij hier te groot voor wordt. Dit is eenvoudiger dan het klinkt.

Begin met het onderdompelen van de droge kluit in water en vul de pot vervolgens met een laagje potgrond, waarop je uiteindelijk weer de plant kunt plaatsen. Kijk goed hoe hoog de kluit nu boven de pot uitsteekt. Voor het beste resultaat hoor je de kluit niet boven de plant uit te zien, maar moet er ongeveer nog twee centimeter pot over zijn. Vervolgens vul je de pot geheel met potgrond en is de plant klaar om verder te groeien.

3.    Een pot voor binnen of buiten?

Houd er daarnaast ook rekening mee dat er zowel bloempotten voor binnen als buiten verkrijgbaar zijn. Vaak zit het verschil hem vooral in materiaal. De potten voor buiten zijn tegen een stootje bestand en kunnen alle weersinvloeden gemakkelijk hebben. Potten voor binnen zijn minder sterk, maar beschikken vaak wel over meer opties om deze volledig op het interieur aan te passen. Bedenk daarom goed waar je de pot gaat plaatsen. Er zijn soms ook planten die in de winter binnen gehouden worden en in de zomer buiten. In dat geval is het slim om een pot voor buiten aan te schaffen. Zo maakt het niet uit waar je hem plaatst en blijft de pot altijd in optimale conditie.

You may also like