3 tips om minder gehaast te leven

3 tips om minder gehaast te leven


Als er iets is wat we door de coronacrisis hebben geleerd, dan is het wel dat we de afgelopen jaren enorm druk zijn geweest. Op vrije dagen stond er altijd wel op de planning en op werkdagen was je eigenlijk alleen maar aan het haasten. Uit onderzoek is gebleken dat we mede door de crisis rustiger aan zijn gaan doen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Vrouwen die bijvoorbeeld nu gedoemd zijn om thuis te werken en ook nog met enige regelmaat de kinderen thuisonderwijs moeten geven, geven juist aan dat ze meer gehaast zijn.

Bovendien schuilt er ook een risico in het einde van de crisis. Wat als alles weer terug naar normaal gaat? Voelen we ons over enkele jaren dan weer net zo gespannen en gehaast als voorheen? Laten we leren van de afgelopen tijd en hier verandering in brengen. Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om je kalmer en minder gestrest te voelen. Hier zijn 3 tips voor een minder gehaast en stressvol leven, zowel tijdens de crisis als hierna.

1.      Houd een planning bij

Het klinkt misschien een beetje suf, maar een goede planning kan echt een ware redding zijn. Investeer daarom voldoende in een nieuwe agenda. Eentje met meer dan voldoende schrijfruimte. Zo ben je niet alleen in staat om dagelijkse of wekelijkse afspraken te noteren, maar kun je deze eventueel ook gebruiken bij het maken van een dagplanning voor je werk. Ook handig tijdens het thuiswerken. Door een goede planning bij te houden, weet je precies wat er dagelijks van je wordt verwacht. Bovendien leer je zo ook sneller nee te zeggen, omdat een bepaalde afspraak gewoon niet meer in je agenda past. Meer inzicht krijgen in je dagelijkse leven is de eerste stap naar een betere routine en een minder stressvol leven.

2.      Schrijf van je af

Sta je iedere dag op met de stress in je lichaam en een gehaast gevoel? Probeer dan rustpuntjes in de dag te creëren. Die komen niet vanzelf, daar moet je wel iets voor doen. En dit is echt makkelijker dan je denkt. Al pak je maar tien minuten op de gehele dag om even te zitten, je hoofd vrij te maken en van je af te schrijven in een notitieboekje.

Wist je dat een notitieboek kopen bij moleskine.nl niet alleen goed is om even een rustpuntje te creëren, maar ook nog eens kan bijdragen aan een betere nachtrust? Dat zit zo: door iedere avond ruim voor het slapengaan even al je piekergedachtes op te schrijven, zal je bij het naar bed gaan minder piekeren en sneller in slaap vallen. En we weten allemaal dat een betere nachtrust ook bijdraagt aan een minder stressvol gevoel.

Schrijf van je af

3.      Maak tijd vrij voor hobby’s

Er was ooit een tijd dat je uren kon besteden aan het beoefenen van één van jouw hobby’s. Lekker tekenen in een schetsboek, erop los schrijven op de computer of in een simpel notitieboekje, dansen op je favoriete muziek, zingen of simpelweg een rondje wandelen. Inmiddels heb je hier echter veel minder tijd voor gekregen. De komst van de kinderen, een veeleisende baan en ook nog een fijne relatie waar je extra tijd in wil steken, zorgen er allemaal voor dat je eigen hobby’s op een laag pitje komen te staan. Toch zijn deze van essentieel belang voor een gezond en minder stressvol leven. Plan ze daarom desnoods in om hier toch nog aan toe te komen. Zo weet je zeker dat je ook jezelf niet uit het oog verliest.

You may also like