3 tips voor een onderhoudsarme tuin

3 tips voor een onderhoudsarme tuin


Nog enkele maanden en het is weer zover: de lente begint! Dat betekent niet alleen dat we weer kunnen genieten van zonnigere dagen, vrolijkere mensen en langere avonden, maar dat we ook weer veel meer tijd in onze tuintjes doorbrengen. Een huis met een tuin, voorheen zag je dit als dé ultieme droom. Als je dat had bereikt, viel alles op zijn plek in jouw leven.

Inmiddels weet je dat een tuin, naast de vele voordelen in de zomermaanden, veel nadelen kent. Dit heeft vooral te maken met het onderhoud. Naast een veeleisende baan, druk gezin en sociale contacten schiet het onderhouden van de tuin er snel bij in. Hierdoor is het soms zelfs niet meer mogelijk om rustig in de tuin te zitten. Een slecht onderhouden tuin doet niet alleen afbraak aan de waarde van het huis, maar ook aan het woongenot. Wanneer je geen mogelijkheid ziet om extra veel tijd in de tuin te investeren, is het verstandig om te kiezen voor een onderhoudsarme tuin. Maar hoe doe je dat? Wij geven je 3 tips!

1.         Onderhoudsvrij bestaat niet

Vaak horen we mooie slogans over onderhoudsvrije tuinen. We helpen je daarom graag snel uit die droom: onderhoudsvrij bestaat niet. Al zou je de hele tuin betegelen en geen enkele plant neerzetten, iedere tuin heeft enige vorm van onderhoud nodig. Laat je dan ook niet verleiden door deze mooie reclameteksten. Onderhoudsvrij bestaat niet. Onderhoudsarm is echter wel mogelijk!

2.         Onderhoudsarm gazon

Een mooi gazon mag eigenlijk niet ontbreken in de tuin. Dit geeft de tuin een geheel nieuwe dimensie. In de realiteit blijkt het echter een hele klus te zijn om een gazon mooi te houden. Naast het maaien en verticuteren is het ook naadzakelijk om het gazon goed te bemesten en regelmatig van water te voorzien. Gelukkig is hier ook een oplossing voor: het plaatsen van kunstgras. Kunstgras is tegenwoordig niet meer te onderscheiden van echt gras. Het geeft de tuin een ware boost en vraagt weinig tot geen onderhoud. Qua prijs ben je iets duurder uit met kunstgras, daarentegen moet je wel beseffen dat de levensduur ook veel langer is. Daarnaast is het niet meer nodig om dure apparaten aan te schaffen voor het onderhoud van het gazon. Kunstgras kopen bij Topkunstgras betekent ook nog eens genieten van garantie en deskundig advies, genieten van een prachtig gazon is nog nooit zo eenvoudig geweest!

kunstgras kopen

3.         Onderhoudsarme planten

Natuurlijk mag een beetje groen in de tuin niet ontbreken. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je geen planten mag plaatsen in een onderhoudsarme tuin. Planten vragen immers om onderhoud en dat is iets wat je probeert te voorkomen. Wij snappen die gedachtegang heel goed, toch is deze onjuist. Uiteraard is de noodzaak voor een onderhoudsarme tuin bekend, maar deze moet nog wel over een mooie uitstraling beschikken. Als je geen enkele plant zou plaatsen is de kans groot dat de tuin saai oogt. Geen uitnodigende plek om in te verblijven tijdens de komende zomermaanden. Daarom is het gebruik van planten essentieel. Bovendien vraagt niet iedere plant om even veel onderhoud. Zo zijn er planten die juist beter groeien als ze zo veel mogelijk met rust worden gelaten. Kies daarom voor planten die niet of nauwelijks verzorging nodig hebben. Vraag om advies in een speciaalzaak, zo weet je zeker of het onderhoud aansluit op jouw onderhoudsarme tuin.

You may also like