Met deze 6 tips is uw tuin babyproof


Een woning babyproof maken is een flinke uitdaging voor iedereen die een klein hummeltje heeft rondkruipen of lopen. Iedere extra centimeter in lengte van de baby betekent weer een kast of plank waar de baby bij kan geraken. De tuin lijkt al helemaal een onmogelijke opgave om veilig te maken voor baby’s. Met deze 6 tips kun je iedere tuin babyproof maken!

Tip 1: Veilige omheining

De meest eenvoudige manier om een veilige omheining te maken is ‘een tuin in een tuin’ te maken. Bepaal welk deel van de tuin het meest geschikt is voor de baby, en baken dit deel af met een babyvriendelijke omheining. Dus hoog genoeg zodat het kind er niet overeen kan kruipen, en verankerd zodat onderdoor kruipen ook niet mogelijk is. Geen uitstekende schroeven, scherpe uitsteeksels of andere zaken waar een baby zich aan kan bezeren. Met een ‘voering’ van spons of rubber kun je een zachte omheining maken. Wanneer je dit deel kunt overdekken met een zeil kun je de omheining ook met regen buiten laten staan.

hek

Tip 2: Bodembedekking

Bij de bodem zul je als eerste moeten zorgen voor een zachte ondergrond. Gras, rubberen tegels, boomschorssnippers of los zand bijvoorbeeld. Enkele opblaas matrassen kunnen ook uitkomst bieden. Stenen of beton zijn minder geschikt voor een baby die nog moeite heeft met balans houden. Bij losse bodembedekking zoals boomschors moet je opletten dat het kind de snippers niet in de mond steekt. Veel baby’s stoppen alles wat ze in de vingers krijgen direct in de mond.

Tip 3: Geen gif in de tuin!

Er kunnen zich veel giftige stoffen in de tuin bevinden die gevaarlijk zijn voor de baby. Denk aan kunstmest, middelen om katten, honden of insecten te weren, plantenvoeding in poeder- of korrelvorm en nog veel meer. Houd de tuin vrij van gif, ook buiten het deel van de baby. Door wind en rondlopen kan gif zich overal in de tuin verspreiden, dus ook in het babyproof gedeelte. De stap naar organische producten is al goed, maar dat zegt niet alles. Er zijn immers volop natuurlijke stoffen die gevaarlijk kunnen zijn bij consumptie door mensen. Dit kan betekenen dat delicate plantjes vervangen worden door meer resistente planten die ook zonder giftige stoffen goed groeien, of plaats gevoelige gewassen in een afgesloten kas.

Tip 4: Wifi IP camera installeren

Met een Wifi IP camera zoals de Somfy One kun je de baby vanaf een afstand in de gaten houden. Heel leuk, maar het is geen vervanging van zelf aanwezig zijn. Je moet altijd zelf ter plekke zijn, wanneer een baby onverwacht in een gevaarlijke situatie terecht komt moet je direct kunnen ingrijpen. Een IP camera draadloos laten meedraaien is ideaal als backup, of als amusement voor de ouder die aan het werk is op kantoor terwijl de baby lekker speelt in de achtertuin. Daarnaast kunnen de beelden ook gebruikt worden om de tuin verder te beveiligen. Kijk achteraf de beelden van de beveiligingscamera terug en bepaal of er zwakke punten in de babyproofing aanwezig zijn. Daarnaast leg je uiteraard ook prachtige momenten vast die je ook kunt delen met de opa’s en oma’s.

wifi ip camara

Tip 5: Spelen met groen

Je kunt de tuin zó babyproof maken dat je ze net zo goed binnen kunt laten spelen. De tuin is van nature geen steriele omgeving en dat hoort ook zo. Het is heel waarschijnlijk dat een baby die blootgesteld wordt aan planten, pollen en stuifmeel later minder last zal hebben van allergieën. Door veilige en eetbare planten in de babyproof tuin te planten kan de baby gerust een blaadje oppeuzelen. Maar let op bij het stimuleren van bloemen en planten eten, buiten jouw tuin zijn niet alle gewassen eetbaar. Dus plant eetbare gewassen maar leer de baby om deze niet zomaar in de mond te steken. Zo is het geen probleem wanneer de baby nog fouten maakt, je kunt het kind wel corrigeren met het oog op de toekomst.

Tip 6: Speel zelf als een baby

Hoe ouder we worden, hoe meer we vergeten van onze kindertijd. De eerste paar levensjaren kunnen we ons niet bewust voor de geest halen. Om een baby écht te begrijpen zul je zelf weer een baby moeten worden. Kruip op handen en voeten door de babyproof tuin, bekijk alles alsof het voor de eerste keer is en ontdek alle elementen die je tegenkomt. Zo kom je punten tegen waar je als volwassene helemaal niet bij stil staat. Opnames maken met een wifi IP camera komt ook hier weer van pas. Je kunt niet alleen jouw baby, maar ook je eigen capriolen in de tuin registreren en later terugkijken. Zo ontdek je zwakheden in de babyproofing die je nog kunt bijstellen. Stiekem is het ook nog eens heel leuk om als baby door de tuin te kruipen en rollen!

You may also like