7 misverstanden private lease

7 misverstanden over private lease die elke vrouw zou moeten kennen


Omstreeks 2015 begon de trend voor het rijden in een private lease auto. Voor die tijd werd dit al als heel normaal beschouwd voor zakenlui, maar zagen we dit nog relatief weinig bij particulieren. Sindsdien is er echter een duidelijke verandering opgetreden. Daarnaast is er nog een nieuwe trend opgestaan: steeds meer vrouwen rijden in een private lease auto! Geen wonder, want leasen kent talloze voordelen! Toch bestaan er ook nog veel misvattingen over het leasen van een nieuwe auto. Twijfel jij nog over private lease? Wij zetten de 7 misverstanden private lease voor jou op een rijtje en leggen haarfijn uit wat wel en niet klopt!

1.         Je kan niet meer onder het contract uit

Een leasecontract is bindend, dat klopt. Toch kunnen er een aantal uitzonderingen zijn waarin het wel degelijk mogelijk is om onder het contract uit te komen. Deze bijzondere persoonlijke omstandigheden worden vaak genoemd in het contract. Als dit niet het geval is, kan je hier vooraf naar informeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontslag, ontbinden van een partnerschap of overlijden. Natuurlijk zijn dit situaties waar je liever niet te lang bij stilstaat, maar het kan wel verstandig zijn om hier vroegtijdig naar te informeren. Zo weet je zeker wat jouw rechten zijn als het noodlot toeslaat.

2.         Geen hypotheek meer voor mij

Ben je van plan om binnenkort te verhuizen of wil je misschien wel voor het eerst op jezelf gaan wonen? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten of je nog een hypotheek kunt afsluiten als je een leasecontract op je naam hebt staan. Vaak bestaat het misverstand dat dit helemaal niet meer mogelijk is, omdat leasen als een lening wordt beschouwd. Dit is gedeeltelijk waar. Na het afsluiten van een leasecontract, komt er een BKR-registratie op jouw naam te staan. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen hypotheek meer kunt afsluiten. Bovendien vormt het voor sommige kredietverstrekkers zelfs helemaal geen belemmering. De moeite waard dus om dit uit te zoeken bij jouw hypotheekverstrekker!

hypotheek

3.         Leasen is veel duurder dan kopen

Dit is een duidelijk misverstand. Leasen kan namelijk in veel gevallen juist een stuk goedkoper zijn. Doordat leasemaatschappijen op grote schaal enorm veel auto’s kunnen inkopen, zijn zij vaak in staat om meer korting op aanschaf en onderhoud te geven. Bovendien kan de maatschappij de gebruikte auto vaak na enkele jaren nog voor een goede prijs verkopen. Dit alles maakt dat ze scherpe tarieven kunnen rekenen en jij goedkoper uit bent.

4.         Je mag de lease auto nooit uitlenen

Zijn er meerdere mensen binnen het gezin die van de lease auto gebruik willen maken? Geen probleem! In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan je de auto gewoon aan iedereen meegeven. Alleen blijf jij altijd het aanspreekpunt voor de leasemaatschappij.

5.         Eigen risico is enorm hoog

Voordat een leasecontract wordt afgesloten, moet je tekenen voor zogenaamde ‘acceptabele’ en ‘niet-acceptabele’ schade. Onder acceptabele schade vallen de dingen die je niet kunt voorkomen (bijvoorbeeld ruitschade door stenen op de snelweg) of schade die door iemand anders is aangericht. Onder niet-acceptabele schade vallen alle deuken en krassen die door onvoorzichtig rijden zijn aangebracht. Als de schade niet gedekt is, wordt het eigen risico aangesproken. Dit komt echter heel weinig voor. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je voor ieder krasje je portemonnee mag trekken.

6.         Bouw ik helemaal geen no-claim jaren meer op?

Bij een leasebedrijf wordt alles direct voor je geregeld. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Zo staat er ook geen autoverzekering op jouw naam. Hierdoor denken veel mensen dat ze ook geen schadevrije jaren opbouwen. Wanneer ze later zelf een verzekering willen afsluiten, kunnen ze daardoor niet profiteren van een korting op de premie. Maar is dit ook wel zo? Gelukkig niet! Na afloop van de leaseperiode kan je een ‘Schadevrij-rijden-verklaring’ opvragen bij jouw leasemaatschappij. Zo geniet je van bewijsvoering als je ooit op jouw naam een autoverzekering wilt afsluiten.

7.         Je bent veel meer geld kwijt als je een aantal kilometers te veel rijdt

Rijd je meer kilometers dan wat je vooraf besproken hebt? Dan betaal je een vast tarief voor iedere kilometer die je te veel gereden hebt. Vergelijk het maar met een telefoonabonnement. Als je over je bundel gaat, zal je hiervoor moeten betalen. Dit kost echter niet direct de hoofdprijs, maar is vergelijkbaar met wat je zou betalen als je een hogere bundel afsluit. Bovendien krijg je ook het verschil terug als je minder dan het aantal afgesproken kilometers rijdt.

 

 

Ondanks de populariteit voor private lease zijn er dus nog steeds veel misverstanden. Daarom loont het om eerst goed research te doen en de verschillende mogelijkheden te bekijken. Zo sluit je de beste deal!

 

 

 

You may also like