Alle pannen verzamelen!
In de perfecte keuken mag het aan niets ontbreken. Als je in het bezit bent van een degelijke oven, een goed fornuis en een ruimtelijk aanrecht, een handige koelkast en/of vriezer, ben je al een heel eind op weg.
Maar koken zonder pannen is als schrijven zonder pen. Als zwemmen zonder water. Als slapen zonder b- ja, oké, je snapt het inmiddels wel.
Dus welke soorten pannen zijn er nu eigenlijk? Welke eigenschappen bezitten ze en waar moet je precies op letten tijdens het aanschaffen? Door onderstaande tips in acht te nemen, wordt het maken van een keuze een stuk gemakkelijker!
Op ieder pannetje past een dekseltje
In iedere keuken zijn er diverse soorten pannen te onderscheiden. De meesten ken je waarschijnlijk wel:
Koekenpan
Rond van vorm en voorzien van een lage rand, wordt het meest toegepast om op een hoog vuur eieren, vlees of pannenkoeken te bakken. Ook zeer geschikt voor het fruiten van uien en andere groenten.
Hapjespan
Vaak kleiner en hoger qua rand dan een koekenpan. Ideaal voor eenpansgerechten en het laten sudderen van vlees.
Steelpan
Rond, hoge rand maar vele malen kleiner dan een koekenpan. Perfect voor het maken van sauzen.
Wokpan
Speciaal bedoeld voor roerbakken. Omhusselen van ingrediënten gaat gemakkelijk dankzij de hoge rand. Andere variant is de wadjan, die een nog hogere rand heeft.
Kookpan
Naam laat weinig aan de verbeelding over. Veel gebruikt voor koken van groenten.
Grillpan
Verkrijgbaar in verschillende vormen maar heeft altijd ribbels in het midden. Geeft een grill motief aan vlees en vis. Vet en vocht blijven tussen de ribbels achter zodat het gerecht gezonder wordt.
Vispan
Ovaal van vorm en in meerdere maten te krijgen. Soms ook met ribbels.
Pannenkoekpan
Gelijk aan de koekenpan maar met een veel lagere rand.
Soeppan
Rond van vorm en voorzien van een hele hoge rand. In diverse afmetingen verkrijgbaar; als je meestal slechts voor jezelf kookt, is een grote pan daarom niet nodig.
Sauspan
Saus bereiden? Deze moet je hebben!
Snelkookpan vs slowcooker
‘t Laat zich raden welke je voor snel koken nodig hebt. Moet iets juist langer blijven pruttelen, dan gebruik je een slowcooker.
Warmtebronnen
Als je een nieuw fornuis aanschaft of verhuist en de keuken al geïnstalleerd is, zou het kunnen dat je al je pannen moet vervangen. De ene set is namelijk geschikt voor gas, de andere voor elektrisch, keramisch, halogeen of inductie koken. Kijk goed naar de symbolen of uitgebreidere informatie als je een nieuwe pan of set aanschaft.
Anti-aanbaklaag
In veel pannen wordt tegenwoordig een anti-aanbaklaag geperst, die ervoor zorgt dat je ingrediënten niet aan de pan blijven plakken. Iedere pan die hiermee is uitgerust is langer houdbaar wanneer je deze schoonmaakt met enkel water en niet met een sopje. Denk er ook om dat je geen krassen in de pan veroorzaakt!
Warmte-indicator
Als er iets begint te sissen of borrelen zal het meestal wel warm zijn. Maar wanneer je pan met een warmte-indicator is uitgerust, weet je direct wanneer deze goed op temperatuur is en je kunt beginnen met bakken.
ADD
Nee, niet de aandachtstekortstoornis, het gaat hier om de anti-distortion disc die ervoor zorgt dat een pannenbodem niet krom kan trekken. Handig toch?
Hopelijk helpt bovenstaand overzicht je met het kiezen van de juiste set!