Welke poten kies ik onder mijn eettafel?
Als je een nieuwe tafel koopt, let je wellicht niet direct op de poten. Toch zijn tafelpoten heel belangrijk voor de uitstraling en functionaliteit van de tafel. Bovendien zijn deze in heel veel verschillende soorten verkrijgbaar. Bij tafelpoten denken we meestal direct aan het traditionele plaatje van de vier poten onder iedere hoek van de tafel. Tegenwoordig heb je echter keuze uit veel meer andere mogelijkheden. Wat dacht je van geometrische vormen? Kies jij dit keer voor een kruispoottafel of zijn andere tafelpoten toch een betere keuze voor jou? Waar moet je immers op letten? Welke poten kies jij onder je eettafel?
Vier tafelpoten, de traditionele eettafel
In de meeste woningen zien we de traditionele eettafel. Hierbij zien we doorgaans vier tafelpoten, onder elke hoek één. Dit is een fijne en stabiele constructie waar in theorie weinig op aan te merken is. Bovendien is het ook een ideale tafel voor gezinnen met jonge kinderen. Zeker als deze graag onder de tafel doorkruipen zal een traditionele eettafel solaas bieden. Toch zien we dat deze tafels in de praktijk nog wel eens problemen veroorzaken. Zo nemen de poten veel ruimte in beslag. Hoe dikker de poot, hoe meer ruimte dit wegneemt. Hierdoor blijf er nog weinig plek over voor de eetkamerstoelen.
Enkele tafelpoot in het midden
Als je kiest voor een tafel met een organische vorm (rond of ovaal) zie je vaak dat er slechts van één tafelpoot in het midden gebruik wordt gemaakt. In sommige gevallen zie je deze constructie ook bij vierkante of rechthoekige tafels, maar dit komt wel een stuk minder vaak voor. Het voordeel van een enkele poot is natuurlijk direct duidelijk. Hierdoor blijft er immers veel meer ruimte over voor je eetkamerstoelen. Vooral als je klein woont en meerdere eetkamerstoelen nodig hebt, kan een enkele tafelpoot in het midden de oplossing bieden. Bovendien oogt de tafel direct een stuk ruimtelijker, wat opnieuw een voordeel is voor kleinere woningen.
Het nadeel van een enkele tafelpoot in het midden is echter wel dat de beenruimte enigszins beperkt wordt. Voor de meeste mensen is dit geen probleem, maar mensen die langer zijn dan gemiddeld kunnen hier moeite mee hebben. Daarnaast is de constructie iets minder stevig, waardoor de tafel kan gaan wiebelen.
Kruispoot
De kruispoot is eigenlijk een variant op de tafel met een enkele tafelpoot, alleen ziet de constructie er heel anders uit. Zo zal een kruispoot de tafel direct een andere look geven, waardoor je met een kruispoottafel van een ware eyecatcher geniet. Bij deze poot is de hele rand van de tafel beschikbaar, waardoor je meer eetkamerstoelen kwijt kunt. Op de kopse kant geniet je van voldoende beenruimte, maar op andere plekken aan de tafel kunnen lange mensen hinder ondervinden van de poot. Ook bij een kruispoottafel is het mogelijk dat hij een beetje gaat wiebelen als je hier met vol gewicht op leunt.
Wangpoo
Ook de zogenaamde wangpoot zien we steeds vaker terug in de huidige woontrends. Dit is een tafelpoot die bestaat uit een gesloten geheel. Qua lengte en breedte heeft deze veel weg van een gewone tafelpoot, alleen wordt deze aaneengesloten bij elkaar gevoegd. Aan beide zijden van de tafel is een wangpoot nodig voor een stabiele en veilige constructie. Een wangpoot geeft de tafel direct een bijzondere en chique uitstraling. Het nadeel van deze tafelpoot is echter wel dat je aan de kopse kanten geen beenruimte hebt. Hierdoor wordt de hoeveelheid zitruimte beperkt.