3 veelgemaakte fouten tijdens het stylen van een woning
Ben je vaak uren bezig met het stylen van je woning en is het resultaat nooit geheel naar wens? Of heb je je woning tot in de puntjes gestyled, maar ontbreekt het ‘thuis’ gevoel? Grote kans dat je een styling foutje gemaakt hebt. En dan ben je zeker niet de enige!
Het stylen van een woning is ontzettend moeilijk. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Daarnaast is het aanbod van meubels en woonaccessoires tegenwoordig ontzettend groot. Met alle verschillende smaken en stijlen rekening houden is een onmogelijke taak. Wil jij je woning een ware make-over geven en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Zorg er dan voor dat je de volgende veel voorkomende fouten in elk geval niet maakt.
1. Onsamenhangend geheel
Waar erger jij je het meest aan als je in de kamer kijkt? Vervelen de kleuren? Is het te druk? Passen de gordijnen niet bij de rest van het interieur? Of liggen er nog steeds een stapel nieuwe woonaccessoires op je te wachten en heb je geen idee hoe je deze in huis kunt verwerken? Dan heb je te maken met het grootste probleem van beginnende doe-het-zelf interieurontwerpers: een overvloed aan keuzes waardoor een onsamenhangend geheel ontstaat.
De oplossing is gelukkig eenvoudig. Probeer zoveel mogelijk te minimaliseren. Creëer eerst een goede neutrale basis, alvorens je het geheel afmaakt met woonaccessoires. Een neutrale basis bevat goede gordijnen, de juiste vloerbedekking, praktische meubelstukken en een lik verf aan de muren. Kies bij voorkeur voor een lichte basis. Denk bijvoorbeeld aan basic vouwgordijnen, neutrale kleuren aan de muur en een vloerbedekking die bij ieder interieur past. Zo houd je alle opties open om het interieur verder naar wens te maken. Ook hierbij geldt: less is more!
2. Verkeerde indeling
Een goede indeling maken is lastiger dan het lijkt. Past de indeling van jouw woonruimte nog wel bij de huidige gezinssituatie of persoonlijke wensen? Passen de meubels en accessoires bij elkaar? Welk materiaalgebruik overheerst? En past dit wel bij de rest van het interieur? Zijn de meubels te groot of misschien wel te klein? Ook belangrijk: is er een goede looproute aanwezig of stoot je overal tegenaan als je het huis doorkruist?
Een goede indeling maken is misschien wel het lastigste wat er is bij het stylen van een woning. Daarom is het slim om een interieuradviseur in te schakelen. Deze kan op basis van een plattegrond, foto’s en jouw persoonlijke woonwensen een praktische indeling maken. Zo voorkom je miskopen in de toekomst en geniet je binnenkort van een verfijnd en net interieur.
3. Vloekende kleuren
Al die geweldige kleurencombinaties, moodboards op Pinterest en verschillende kleurschema’s in bouwwinkels. Het kan zó verleidelijk zijn om voor heel veel verschillende kleuren te kiezen. Maar passen deze kleuren wel bij jou als persoon of bij de rest van het interieur?
Teveel verschillende kleuren maken een ruimte al gauw rommelig. Soms kiezen mensen enkel voor wit, zodat ze zeker weten dat de kleuren niet zullen vloeken. Ook dit is echter geen verstandige keuze. De ruimte zal hierdoor veel te steriel worden, waardoor de bezieling mist. Het toevoegen van kleur kan een interieur maken of breken. Overdrijf het echter niet. Houd het bij één of hooguit twee kernkleuren en maak het geheel af met kleurrijke woonaccessoires. Zo zorg je voor consistentie en warmte in de ruimte en voorkom je dat het te druk wordt.
Het stylen van een woning kan ontzettend lastig zijn. Aarzel dan ook zeker niet om hulp in te schakelen!