Zo laat je je kind (ongemerkt) meer groente eten
“Dat lust ik niet!” Met een nijdig gezicht duwt je boze peuter of kleuter zijn bord weg. Alleen al de aanblik van iets groens op zijn bord is genoeg om hem niks meer te laten eten. Herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige. Wat is het toch met kinderen en groente? De meeste kinderen hebben er een gruwelijke hekel aan en proberen doen ze ook liever niet. Voor de ouders een enorm dilemma. Natuurlijk wil je dat je kind voldoende groente eet. Maar tegelijkertijd wil je ook dat ze überhaupt voldoende eten. Geef je dan toe en laat je de groente zitten? Of blijf je proberen om er toch groente in te krijgen?
Het is belangrijk om te beseffen dat de smaakpapillen van je kind nog volop in ontwikkeling zijn. Bovendien is het ook vaak een kwestie van texturen die ze gewoon minder prettig vinden. Zo is een champignon bijvoorbeeld erg neutraal in smaak en verandert deze vooral van smaak door de producten waarmee het in aanraking komt. Je zou zeggen, een veilige groente voor een eigenwijze peuter. Toch vinden kinderen dit juist minder prettig door de ietwat vreemde textuur. Wees je bewust van het mondgevoel van groente en probeer je kind op andere manieren aan groentes bloot te stellen. De lessen die je hem nu meegeeft, zullen de basis vormen van zijn voedingspatroon op latere leeftijd. Zorg er daarom voor dat hij niet alleen voldoende binnenkrijgt, maar ook ontdekt hoe leuk en lekker gezond eten kan zijn. Met de volgende tips wordt het veel makkelijker om je kind (ongemerkt) meer groente te laten eten.
Soep maken
Pompoensoep of courgettesoep maken is dé perfecte manier om extra veel groenten aan je kind te introduceren. De meeste kinderen zijn dol op soep. Bovendien kun je met behulp van de staafmixer de soep dusdanig pureren zodat er geen ‘vreemde’ stukjes meer in de soep achter zullen blijven. Hierdoor is het mondgevoel tijdens het eten ook veel prettiger en merkt je kind nauwelijks dat het heel wat groente naar binnen werkt. Soep is dan ook altijd een goed idee als je een kieskeurige eter toch wat meer groente wilt laten eten.
Snackbordje
Heeft je kind ook altijd zin in een tussendoortje als hij uit school komt of vlak na zijn middagslaapje? Dan is het een goed idee om een snackbordje te maken. Hierbij kies je voor een mix van rauwkost, fruit en iets lekkers zoals een koekje. Doordat je een bord vol verschillende keuzes geeft, is het voor je kind verleidelijker om toch te proeven. Het wordt minder gepusht om te proberen, maar je geeft hem zelf de vrijheid. Dit is vooral voor kinderen met een sterke eigen wil een goed idee.
Samen koken
Onderzoek heeft uitgewezen dat samen koken leidt tot betere eters. Kinderen zijn nou eenmaal sneller geneigd om dingen te proberen als ze het zelf gemaakt hebben. Bovendien leren ze zo ook meer over de gerechten die ze maken. Nog een voordeel is dat veel kinderen het niet kunnen laten om tijdens het koken alvast het één en ander te proeven. Handig als ze zo al best wel wat rauwkost op kunnen eten.