Meubels van mangohout: dit is waar je op moet letten
Op zoek naar blanke of zwarte meubels met hout? Kies voor mangohout! Een mangohouten meubel is tijdloos en past vrijwel in ieder interieur. We kunnen tegenwoordig dan ook niet meer om mangohouten meubels heen. Door de verschillende stijlen, vormen, onderstellen en greepjes is het soms moeilijk een keuze te maken. En daarnaast vraag je je misschien af waarom je voor mangohout zou kiezen in plaats van bijvoorbeeld eiken of teak. In dit artikel leggen we je graag alles over deze houtsoort uit, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je mangohout het beste onderhoudt.
Nerftekeningen en kleurschakeringen
Mangohout staat bekend om de karakteristieke nerftekeningen en de vele kleurschakeringen die per plank kunnen verschillen. Hierdoor is geen plank en dus ook geen meubel hetzelfde. Wel zorgt het bij ieder meubel voor een natuurlijke en rustieke uitstraling. Mangohouten meubels passen daardoor perfect in vrijwel ieder interieur. Houd je van strak en minimalistisch? Dan zijn deze meubels wellicht minder geschikt. Gelijk willen we daaraan toevoegen dat niks onmogelijk is. Vaak doet een beetje styling al wonderen!
Lief voor de planeet
Een ander pluspunt aan mangohout is dat het een duurzame houtsoort is. Dus schaf je een mangohouten meubel aan, dan weet je in ieder geval zeker dat je een duurzame keuze maakt. Mangohout is namelijk een restproduct. De bomen worden niet speciaal voor de meubelindustrie geplant, maar voor de fruitteelt. Wanneer een mangoboom economisch gezien niet interessant meer is voor een boer omdat er te weinig mango’s vanaf komen, wordt hij gekapt en wordt het hout doorverkocht aan de meubelfabrieken. Door er een meubel van te maken krijgt de mangoboom als het ware een tweede leven.
Sterk staaltje
Ben je op zoek naar een meubel dat tegen een stootje kan? Ook dan is mangohout een goede keuze. Mangohout behoort namelijk tot de hardhoutsoorten en is dus te vergelijken met bijvoorbeeld teakhout. Een reden die mangohout nog geliefder maakt dan teakhout, is de prijs. Doordat de mangoboom minder tijd nodig heeft om te groeien, rond de vijftien jaar, is de prijs per plank een stuk aantrekkelijker. Hoewel de prijs laag is, blijft de kwaliteit hoog. Daardoor heeft een mangohouten meubel vaak weinig onderhoud nodig. Eigenlijk kan er weinig misgaan zolang je na het morsen het meubel gelijk weer droog maakt en geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Zo voorkom je kringen. Zijn er na een aantal jaar gebruikssporen zichtbaar op bijvoorbeeld je eettafel met rechthoekig blad in het zwart? Dan is een nieuw laagje olie of beits in de meeste gevallen voldoende.