Het aanmeten van steunzolen bij reuma of diabetes mellitus


Omdat veel mensen lopen als vanzelfsprekendheid zien, is het hinderlijk als je in het dagelijks leven last krijgt van een voetprobleem. Maar de cijfers liegen er niet om. In ons land zijn er miljoenen mensen die kampen met voetklachten die veelal houdingsproblemen tot gevolg hebben. Die klachten kunnen met de juiste behandeling worden voorkomen. Op het moment bedraagt het percentage Nederlanders dat ooit in het leven last krijgt van voetproblemen 57 procent en dit percentage zal alleen maar verder toenemen. Veel mensen merken pas hoe belangrijk hun voeten zijn nadat er klachten optreden. Gelukkig is er voor ieder voetprobleem een oplossing en een behandeling, die de klachten die uit het probleem voortkomen effectief helpen te bestrijden.

In deze blog belichten we de voetproblematiek die kan voortkomen uit diabetes mellitus en reuma, en hoe de klachten die daaruit voortvloeien door steunzolen aan te meten kunnen worden verholpen.

 

Verhoogd risico op wondjes aan de voeten

De ziekte diabetes mellitus (suikerziekte) heeft vaak een weerslag op de voeten. Doordat de doorbloeding bij bepaalde diabetespatiënten slecht is, kunnen sneller wondjes ontstaan. Daarbij gaat het voornamelijk om patiënten met diabetes type 2. Bij mensen met diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan of reageren zij daar minder goed op. Er blijft dan te veel suiker in hun bloed zitten waardoor zij te hoge bloedglucosewaarden krijgen. Het verhoogde risico op wondjes bij diabetespatiënten wordt aangegeven met behulp van de Simms classificatie, een model dat is ontwikkeld om het stadium van voetproblemen bij diabetes aan te geven. Hoe hoger de Sims classificatie, hoe groter het het risico op wondjes. Die kunnen als ze onopgemerkt blijven ernstige gevolgen hebben, zoals hevige pijn tijdens het lopen en ontstekingen die de bloedsuikerspiegel verder kunnen ontregelen. Daarom is het van levensbelang dat er op tijd actie wordt ondernomen als er een hoge Sims classificatie wordt vastgesteld.

 

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat

In Nederland heeft een op de negen mensen een vorm van reuma. Dit is de verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan spieren, pezen, botten en gewrichten, ofwel het bewegingsapparaat. Ongeacht de leeftijd kan iedereen reuma krijgen. Tot de grote groepen van reuma behoren onder andere: auto-immuunziekten/ontstekingsreuma, artrose, jicht, osteoporose en weke delen-reuma. In de voeten komt reumatoïde artritis veelvuldig voor. Dit is een chronische ontsteking die roodheid, zwellingen van de gewrichten, pijn, stijve voeten of knobbels bij de tenen veroorzaakt. Zo’n zeventig procent van de mensen met reumatoïde artritis heeft last van voetklachten. Door de (soms) veranderde stand van de tenen, lopen of passen schoenen niet meer goed en dit heeft pijn en vermoeidheid tot gevolg.

Dit zijn stuk voor stuk klachten die onder de noemer ‘reumatische voet’ vallen en die tijdig behandeld moeten worden om verdere schade te voorkomen. Helaas is het nog niet mogelijk om reumatoïde artritis te genezen, maar de voetklachten die eruit voortkomen kunnen wel goed worden behandeld.

 

Ondersteuning en schokdemping bij het lopen

Het is van groot belang dat de voeten van diabetespatiënten met een Simms classificatie van één of hoger regelmatig worden gescreend en op tijd worden behandeld. Dat geldt ook voor voetklachten die als gevolg van reumatoïde artritis ontstaan. Behandelaars zoals de podoloog, podotherapeut, medische pedicure en diabetesverpleegkundige, kunnen bij het behandelen van de klachten een belangrijke rol spelen. Net zoals de orthopedisch schoentechnicus die orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC), orthopedische schoenen of steunzolen kan aanmeten. Bij een diabetische voet of reumatische voet bieden steunzolen ondersteuning, comfort en schokdemping tijdens het lopen, zodat pijnlijke drukplekken worden voorkomen. Omdat deze speciale zolen extra zacht zijn en met precisie worden ontwikkeld, bieden ze een oplossing voor de meest gevoelige voeten.

You may also like