Alles wat je moet weten over het gebruik van propolis

Alles wat je moet weten over het gebruik van propolis


Er zijn maar relatief weinig mensen die echt weten wat je bedoeld als je het over propolis hebt. Hoog tijd om hier verandering in te brengen, want propolis heeft enorm veel positieve effecten op mens en dier. Propolis wordt van oorsprong gemaakt door honingbijen, die dit gebruiken als natuurlijk antibioticum. Het wordt gebruikt om de bijenkorf virusvrij te houden en de gaatjes en spleetjes in de bijenkort te dichten. Het is een bijzondere manier waarop ze hun eigen gezondheid en veiligheid weten te waarborgen. Propolis heeft echter niet alleen heel veel positieve effecten op honingbijen, maar ook op de mens.

Propolis kopen doe je natuurlijk niet zonder precies te weten wat de effecten zijn en hoe je dit kunt gebruiken. Daarom vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten over dit natuurlijke wondermiddel.

Propolis wordt al eeuwenlang gebruikt

Hoewel niet iedereen nog bekend is met de werking van propolis, wordt dit toch al eeuwenlang gebruikt door de mens. Het werd vroeger met name gebruikt als voorloper van antibioticum. Dit omdat propolis van zichzelf een krachtige antibacteriële werking op het lichaam heeft. Propolis werkt goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast werd Propolis ook gebruikt voor het verbeteren van het immuunsysteem van de mens en het voorkomen van ontstekingsreacties. Propolis beschikt over de volgende voordelen op het menselijk lichaam.

  • Propolis wordt doorgaans ingezet voor het ondersteunen van het immuunsysteem en daarmee het verhogen van de weerstand tegen ziektes en virussen. Daarom wordt propolis met name gebruikt in de seizoenen waar de weerstand het laagst ligt. Denk aan het begin van het voorjaar, het late najaar en het winterseizoen.
  • Dit natuurlijke middel kan ook gebruikt worden om een slechte adem tegen te gaan. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van ontstekingen in de mond of rot tandvlees.
  • Bijenpollen en andere natuurlijke middelen die door bijen worden gemaakt, zijn al jaren favoriet bij het ondersteunen van hooikoortspatiënten. Dit is iets wat vaak tegenstrijdig klinkt, omdat je dan juist allergisch bent voor pollen. Toch is wetenschappelijk bewezen dat zowel stuifmeel als propolis positieve en verzachtende werkingen hebben bij hooikoortspatiënten.
  • Propolis bevordert de wondgenezing en wordt tevens dikwijls gebruikt bij patiënten met overgewicht. In de strijd tegen overtollige kilo’s kan propolis helpen om de darmwerking in optimale conditie te houden en de stofwisseling te stimuleren.
  • Propolis kan zelfs helpen voor het natuurlijk bestrijden van een keelontsteking. Combineer dit met een klein beetje honing of water en je bent binnen mum van tijd van de keelpijn verlost.

Propolis wordt al eeuwenlang gebruikt

In verschillende vormen mogelijk

Een van de grootste voordelen van propolis is dat het in heel veel verschillende vormen verkrijgbaar is. Van capsules tot zalf en crèmes. Hierdoor is er altijd wel een geschikte variant voor ieder probleem. Wanneer je op zoek bent naar een booster voor jouw immuunsysteem is het bijvoorbeeld slim om voor een capsulevorm te kiezen. Wanneer je echter de wondgenezing wilt stimuleren, dan is het juist weer slim om voor een crème te kiezen. Zo kun je de mogelijke problemen direct behandelen en zie je zo snel mogelijk effect.

You may also like