Het belang van een stabiele steiger

Het belang van een stabiele steiger


Ga je binnenkort klussen op hoogte? Dan is het wellicht ook nodig om een steiger te huren of te kopen. Veilig werken op hoogte begint bij een stabiele steiger. Het zal je nog verbazen hoe vaak het werken op hoogte verkeerd gaat. Veruit de meeste ongelukken in de bouw of tijdens schilderwerkzaamheden gebeuren doordat een steiger niet goed gemonteerd is of niet vastgezet is.

Maar wanneer kies je eigenlijk voor een steiger in plaats van een trap? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden, want voor alle klussen die moeilijk te bereiken zijn met een traditionele trap geldt dat een steiger een perfecte oplossing is. Ook wanneer je langere tijd op hoogte moet werken en vaak werk boven je hoofd uitvoert, zal een steiger de uitkomst bieden. Een kamersteiger biedt bijvoorbeeld enorm veel voordelen als je het plafond wilt witten en ondertussen over iets meer beweeg- en opbergruimte wilt beschikken. Op een steiger staan is minder zwaar dan boven je macht werken op een eenvoudige trap. Maar waar moet je aan denken als je deze op gaat bouwen? En wat is nu eigenlijk écht het belang van een stabiele steiger? Dat lees je in dit artikel!

Steiger opbouwen: hier moet je op letten!

Ga je voor de eerste keer een steiger opbouwen? Dan is het natuurlijk belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Je wil immers voorkomen dat de steiger onstabiel staat of niet op de juiste manier is vastgezet. Maar waar moet je precies op letten? Wij zetten het hieronder voor jou op een rijtje:

  • Lees allereerst goed de instructies door. Vrijwel iedere steiger wordt met een duidelijke handleiding geleverd. Wanneer je nog nooit een steiger hebt opgebouwd, is het fijn om deze er bij te houden. Zo weet je zeker dat je niets verkeerd doet. Bovendien staat er meestal wel het nummer van een klantenservice bij, zodat je altijd iemand kan bellen als dat nodig is.
  • Schakel de hulptroepen in. Afhankelijk van de steiger die je gaat bouwen, zal het opbouwen doorgaans een hele klus zijn. Voor de veiligheid is het daarom belangrijk om dit met minimaal twee personen uit te voeren.
  • Controleer na het opbouwen of de steiger verzekerd staat en of deze niet bij de minste beweging schommelt of wegrolt. Dubbel check om nog veiliger te werken op hoogte!

Waarom is een stabiele steiger zo belangrijk?

Je zal zeker niet de eerste (of laatste) zijn die voor moeilijk te bereiken klussen gewoon angstaanjagende capriolen uithaalt. Even een trap midden op het dak zetten, wat klimwerk, ga zo maar door. Alles om iedere klus maar zo snel mogelijk uit te voeren. Zo ook bij het opbouwen van een steiger. Vaak wordt hier enorm veel haast achter gezet, waardoor de kans groter is dat men fouten gaat maken. Niet zo verstandig, want vrijwel de meeste klussen gebeuren in- en om het huis en dan voornamelijk op hoogte.

Neem jouw veiligheid en de veiligheid van je omgeving nooit voor lief, maar zorg er altijd voor dat een steiger stabiel staat. Zo kun je deze zonder zorgen beklimmen en zal de klus binnen mum

You may also like