Besparen op gas, water en stroom doe je zo!

Besparen op gas, water en stroom doe je zo!


Besparen op gas, water en stroom; het klinkt zo gemakkelijk, maar is het allerzins niet. We horen anno 2019 continu dat het belangrijk is om op ons energieverbruik te letten. Steeds meer mensen gaan over op zelfvoorzienende maatregelen, maar er is ook altijd nog een handjevol mensen die er het nut niet van in ziet. Natuurlijk, het is beter voor het milieu, maar waarom moeten al die ‘oplossingen’ zoveel geld kosten. Niet iedereen beschikt over enorm veel financiële ruimte om op stel en sprong het huis aan te passen. Gelukkig hoef je hier ook echt niet altijd veel geld aan uit te geven. Sterker nog; de meeste oplossingen zijn gewoon gratis. Bovendien bespaar je zo ook nog eens iedere maand veel geld. In dit artikel geven wij handige tips om veel geld te besparen, niet alleen op energie maar ook op water en gas!

Besparen op water

De meeste mensen denken niet zo snel na over het water dat ze jaarlijks verbruiken. Dit heeft er vooral mee te maken dat de kosten voor water veel lager liggen dan voor stroom en gas. Hierdoor heeft dit meestal niet de hoogste prioriteit. Toch helpt iedere euro, daarom is het wel verstandig om op je waterverbruik te letten. Maar hoe doe je dit?

Bedenk slimme oplossingen voordat je een emmer aan de kraan zet. Beschik je bijvoorbeeld over een tuin aan het water? Sluit de emmer dan niet aan op de kraan, maar haal eenvoudig wat water uit je achtertuin. Als je niet over deze luxe beschikt, kan je er ook voor kiezen om een waterton te gebruiken. Dit water is te vervuild om te drinken of je in te wassen, maar kan wel degelijk gebruikt worden voor het bewateren van de planten of het schoonmaken van de tegels buiten. Door slimme oplossingen te bedenken, bespaar je eenvoudig veel geld.

Gebruik daarnaast nooit meer water dan je nodig hebt. Als je water kookt om thee te zetten, is het slim om de kopjes thee af te meten en in de waterkoker te doen. Zo gooi je nooit onnodig water weg en weet je zeker dat al het water gebruikt gaat worden.

water

Besparen op stroom

Je energienota omlaag helpen? Dat kan heel lastig lijken, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Je hoeft geen extreme veranderingen in je alledaagse leven te brengen. Inzicht krijgen in je energieverbruik en hierna handelen is vaak al genoeg. Denk hierbij ook vooral aan de kleine dingen zoals het verwijderen van stekkers uit het stopcontact en het uitschakelen van verlichting als dit niet meer nodig is. Ook het overstappen van een energiemaatschappij is mogelijk.

Natuurlijk zijn er ook ingrijpendere alternatieven om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van energiezuinige apparaten. Hiermee kan je jaarlijks veel geld besparen, maar het vraagt wel om een flinke éénmalige investering.

Besparen op stroom

Besparen op gas

Besparen op gas is de afgelopen jaren steeds eenvoudiger geworden. Dit omdat de overheid gas uit ons dagelijkse leven wilt bannen. Hierdoor profiteren we van subsidies om het verbruik van gas te minderen en worden nieuwbouwwoningen tegenwoordig al zonder gasaansluiting opgeleverd.

Besparen op gas kan op meerdere manieren. De simpelste manier is om de verwarming minder hoog te draaien. De ideale binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 21 graden. Toch wordt de verwarming nog altijd te hoog gedraaid. Bedenk daarom goed of dit écht nodig is en of je een graad verschil zou opmerken. Is het antwoord nee? Zet de thermostaat dan direct minimaal één graad lager. Hiermee bespaar je meer geld dan je ooit gedacht had.

You may also like