Brace vrouwen

Blessure opgelopen? Hier vind je alles ter ondersteuning van je revalidatie


Ken je dat? Heb je eindelijk de moed gevonden om weer eens je sportschoenen aan te trekken en aan de slag te gaan met je goede voornemens en dan… blessure! Er is niets vervelender dan een sportblessure als je net het idee had dat je goed op weg was. Toch is het wel belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren en de blessure serieus te nemen. Zodra je de blessure accepteert en de rust pakt die je nodig hebt, zal je merken dat de revalidatie veel voorspoediger zal verlopen. Soms is het zelfs mogelijk om te blijven sporten, als je de plek van onheil wat rust gunt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van braces. Wij raden wel aan om eerst contact op te nemen met je fysiotherapeut en te kijken naar de ernst en oorzaak van de blessure. Zo weet je precies wat je moet doen om deze plek rust te gunnen en zal de revalidatie voorspoediger verlopen. In dit artikel vertellen we meer over het ontstaan van blessures, leggen we uit hoe je dit kunt voorkomen en hoe je de revalidatie voorspoedig kan laten verlopen als het onheil al geschiedt is.

Knie brace

Hoe ontstaan blessures eigenlijk?

Zeker bij beginnende en onervaren sporters komen blessures vaak voor. Tijdens het sporten beweeg je je hele lichaam. Zelfs gewrichten en pezen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Je hoort dan ook vaak van mensen dat ze spierpijn hadden op plekken waar ze niet eens wisten dat je spierpijn kon hebben. Dit in je achterhoofd houdende is het niet gek dat deze spieren net wat te veel belast kunnen worden. Door het uitrekken van de spieren, gewrichten en pezen kunnen er kleine scheurtjes ontstaan, heel soms komen er zelfs breuken of verzwikkingen voor bij mensen die te hard van stapel lopen. Sporten doe je om de gewrichten en spieren sterker en dikker te maken. Bij onervaren sporters is dit nog niet het geval, dus kan het lichaam nog vrij weinig hebben. Hierdoor is de kans groot dat je bij een té heftige work-out een blessure oploopt.

Hoe voorkom je een blessure?

Voorkomen is altijd beter dan genezen is ons motto. Een blessure is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen. Maar je kunt de kans hierop wel voorkomen met de volgende tips:

  • Schaf altijd goed schoeisel aan. Veel mensen maken de fout om op goedkope of afgetrapte schoenen te gaan sporten. Het is niet voor niets dat er sportschoenen te koop zijn. Deze vangen de schokken van je lichaam goed op en bieden de nodige stabiliteit en steun die je lichaam nodig heeft tijdens het sporten.
  • Gebruik beschermingsmiddelen als dat nodig is.
  • Doe altijd eerst een warming-up voordat je begint aan een intensieve work-out. Zo maak je de spieren alvast warm en klaar voor een nieuwe uitdaging. Sluit ook altijd af met een cooling-down.
  • Leef gezond.
  • Voorkom overgewicht.
  • Doe oefeningen waarbij je de spieren versterkt, zo verklein je het risico op blessures aanzienlijk.

Blessure… wat nu?

Natuurlijk heb je niks aan bovenstaande tips als je al een blessure hebt opgelopen. Elke blessure vraagt om een andere aanpak. Sommige lichte blessures zijn gemakkelijk aan te pakken door tijdelijk wat rust te nemen en de spieren te laten genezen. Blijf je heel veel pijn houden en wil je dolgraag weer aan de slag? Neem dan contact op met een fysiotherapeut of de huisarts. Zo weet je in elk geval wat de blessure precies inhoudt en welke maatregelen je hier tegen kunt nemen. De fysiotherapeut kan je eventueel ook helpen om het sporten weer op te bouwen.

You may also like