Camper elektra schema maken: 3 tips om dit zelf te doen


Camper elektra schema maken: 3 tips om dit zelf te doen

Sommige voorzieningen mogen niet ontbreken in de camper. Hoe off-grid je ook wil zijn, elektra is bijvoorbeeld onmisbaar. Wanneer jij een bus omtovert tot heuse camper, dan komt hier dan ook veel bij kijken. Niet alleen moet je aan alle wettelijke eisen voldoen. Ook hoop je dat deze aan alle verwachtingen voldoet. Het aanleggen van de elektra is een belangrijke stap in het creëren van de perfecte camper. Maar waar moet je dan aan denken? 


Voordat je de elektra kunt gaan aanleggen, is het allereerst belangrijk om een elektra schema te maken. Wees niet bang. Dit klinkt misschien ongelooflijk ingewikkeld, maar er zijn genoeg manieren om dit toch lekker zelf aan te pakken. Er zijn zelfs sites waar je dergelijke schema’s kant-en-klaar kunt downloaden en met behulp van enkele handige tips naar jouw wensen kunt aanpassen. Dit zie je bijvoorbeeld bij https://www.camper-elektra.com/

Wil jij ook zelf de elektra van jouw camper aanleggen? Maar vind je dit toch best wel spannend en kun je wel wat hulp gebruiken? Lees dan snel verder en laat je inspireren door de volgende drie tips.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk


Allereerst is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Nog voordat je het schema kunt opstellen is het namelijk eerst belangrijk om enkele essentiële gegevens te verzamelen. Zo moet je de accucapaciteit bijvoorbeeld kunnen bepalen. Voor het berekenen van de benodigde accucapaciteit is het van belang om alle stroomverbruikers in de camper in kaart te brengen. 

Probeer hierbij echt aan werkelijk alles te denken. Dus niet alleen de koelkast, de waterpomp en de verlichting, maar ook de relatief kleine apparaten die incidenteel worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je telefoon, tablet of laptop. Of het gebruik van het koffiezetapparaat. Deze apparaten worden niet de gehele dag door gebruikt, maar verbruiken wel degelijk stroom. Daarom is het van belang dat zij mee worden genomen in de berekening.

2. Het moet altijd een gesloten systeem zijn 


Bij het intekenen van het stroomschema is het van belang dat je altijd een gesloten systeem creëert. Dat betekent dat deze van de plus- naar de minpool van de accu loopt. Bepaal waar de minpool kan aarden op jouw camper en teken deze locatie duidelijk in. Geef de verschillende benodigde voltages een andere kleur in het schema en geef ook aan waar indien nodig een Victron MultiPlus omvormer geplaatst moet worden. Probeer in het schema ook zo duidelijk mogelijk te maken waar verschillende oplaadpunten en apparaten komen. 

3. Laat het schema altijd door een deskundige controleren

Hoe zorgvuldig je ook te werk bent gegaan, een foutje sluipt er al snel in. Daarom is het belangrijk om het door jou opgestelde schema altijd door een deskundige te laten beoordelen. Het kleinste foutje kan immers al de hele stroomvoorziening onderbreken. Zeker wanneer dit de eerste keer is dat je een dergelijk schema maakt, moet je er wel zeker van zijn dat dit klopt. Schroom je dus niet om advies te vragen. 

 

You may also like