CV maken

CV maken: 3 handige tips voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt!


Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Omdat je momenteel werkloos bent of je huidige werk je niet meer bevalt? Dan is er één ding wat zeker is: je hebt een goed cv nodig. Maar wat is een cv eigenlijk? De officiële betekenis is ‘curriculum vitae’. Vrij vertaalt betekent dit de levensloop. In een cv worden dus alle paden die je de afgelopen jaren hebt bewandeld uitgelicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opleidingen, werkervaring en andere persoonlijke informatie die bij jouw levensloop passen.

Een cv maken klinkt misschien eenvoudig. Het tegendeel is echter waar. Een recruiter ontvangt iedere dag tientallen tot honderden motivatiebrieven en cv’s. Hij kan deze natuurlijk niet allemaal even zorgvuldig doorlezen. Daarom volgt er een selectieprocedure. Hierbij kijkt de recruiter vluchtig naar een cv en pikt hij enkel de opvallende eruit. De personen met een aantrekkelijk cv hebben dan ook een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Maar hoe maak je eigenlijk een cv? En hoe zorg je ervoor dat je opvalt? Wij geven 3 handige tips om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren!

cv maken voorbeeld

1.    Deze dingen mogen zeker niet ontbreken

Is jouw cv niet meer up-to-date? Of heb je misschien zelfs nog nooit een cv gemaakt? Maak dan gebruik van een cv voorbeeld en gebruik deze als richtlijn. Daarnaast is het verstandig om jouw cv eerst op de volgende zaken te controleren. Deze dingen mogen namelijk nooit ontbreken:

  • Contactgegevens
  • Voorstellen: schrijf een kort en krachtig stukje die jouw persoonlijkheid weergeeft. Dit is een goede manier om snel op te vallen!
  • Opleidingen: vermeld hierbij alle jaren die je hebt zitten zwoegen in de schoolbanken. Begin bij je oudste diploma (doorgaans een middelbare school diploma) en werk door tot het heden. Vergeet tevens niet te vermelden of je voor de opleidingen ook een diploma hebt gehaald of dat je enkel de studie hebt gevolgd. Heb je spannende onderzoeken tijdens je studententijd gedaan? Of andere extra activiteiten die van belang zijn voor de functie waarop je solliciteert? Dan kan je deze ook vermelden.
  • Werkervaring: dit is voor een recruiter meestal één van de interessantste onderdelen van een cv. Let er wel op dat je enkel relevante werkervaring vermeldt. Als je solliciteert voor een baan in de zorg zal deze geen interesse hebben in jouw folderwijk toen je dertien jaar oud was. Zet relevante werkgevers op een rijtje. Heb je nog weinig tot geen werkervaring? Dan kan je er ook voor kiezen om relevante stages, projecten op school of eventueel vrijwilligerswerk te vermelden.
  • Speciale vaardigheden: heb je ook nog speciale vaardigheden die bij een bepaald beroep van pas kunnen komen? Bijvoorbeeld de kunst om drie talen te spreken of ben je bekend met een innovatief software? Vermeld dit dan!

Deze dingen mogen zeker niet ontbreken 

2.    Kies voor een cv met foto

Plaats je nu wel of geen foto bij je cv? Dit is een vraagstuk die vaak niet helemaal duidelijk is. Wij adviseren om het juist wel te doen. Een foto geeft jouw cv direct een andere en persoonlijke uitstraling. Gezichten herken je veel sneller dan het geschreven woord. Zo zorg je er eenvoudig voor dat jouw cv tussen alle anderen opvalt.

3.    Print je cv uit en laat hem controleren

Is jouw cv compleet? Print deze dan uit en controleer hem nogmaals. Het is vaak gemakkelijker om foutjes op papier te zien dan op je scherm. Geen printer? Dan kan je er ook voor kiezen om de tekst aan jezelf voor te lezen. Zo hoor je foutjes sneller.

Heb je een objectieve mening nodig? Print dan een cv voorbeeld uit en laat een vriend of familielid jouw cv aan de hand van het voorbeeld controleren.

You may also like