helm fiets

Denk aan je gezondheid en veiligheid op de fiets. Draag een helm!


Veiligheid staat bij de meeste mensen op nummer 1. Is dat echter ook zo bij de mensen die op de fiets stappen. De steeds drukkere wegen zorgen vaak voor gevaarlijke situaties en vooral fietsers zijn zeer kwetsbare weggebruikers. Gelukkig zijn er veel fietspaden, maar ook daarop kun je lelijk ten val komen. Je nek en hoofd zijn belangrijke lichaamsdelen en juist die raken tijdens een valpartij vaak gewond. Vaak niet zichtbaar, maar daardoor niet minder ernstig! Blijvend letsel is dan ook in veel gevallen het resultaat. Een levenlang gehandicapt verder door het leven te moeten is zwaar voor de persoon in kwestie en zijn of haar naasten. Afhankelijk worden van de zorg van derden, je wilt er liever niet over nadenken. Je beroep niet meer kunnen uitoefenen en ook de financiële terugslag maakt je er niet vrolijker op. En dit alles zal nooit meer veranderen als jij blijvend hoofd- of nekletsel overhoudt aan een valpartij. Hoe vreselijk is het om er achteraf achter te komen dat dit voorkomen had kunnen worden als je een helm had gedragen……. !

Jong geleerd is oud gedaan

Het is nog niet verplicht, maar het is wel aan te raden om jouw kinderen een helm te laten dragen als zij aan het verkeer gaan deelnemen. Begin daar al jong mee, zodat de kinderen het heel normaal vinden een helm te dragen als zij op de fiets stappen. Je wilt je kinderen graag goed beschermen, een kind een helm laten dragen is daar een mooi voorbeeld van. Je kent de vreselijke beelden van ongelukken met fietsers wel, waarbij een kind lelijk ten val is gekomen en in coma wordt afgevoerd. Laat je kinderen aan het verkeer deelnemen en begin er al vroeg mee. Je beschermt het kind niet door alle gevaren te ontwijken, maar wel door voorzorgsmaatregelen te nemen. Je vergeeft het jezelf nooit als je erachter komt dat een drama heel eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Het is erg zuur als jij levenslang een verlamd kind moet verzorgen, omdat het ten tijde van het ongeval geen helm droeg. Als elke ouder de verantwoording veiligheid boven alles neemt, vindt geen enkel kind het raar om een helm te dragen.  Helmen voor op de fiets zijn de beste keuze die je kunt maken.

helm dragen vrouw

Voorkom hersenletsel

De e-bike gaat een stuk sneller (als je dat wilt) dan de “gewone” fiets. Je dient snel te kunnen reageren op bepaalde situaties die je onderweg kunt tegenkomen, een overstekend kind, een loslopende hond, een auto die je over het hoofd ziet of die jou geen voorrang verleent, een tegel die los ligt of een gat in het wegdek enz. Het risico om als fietser te vallen is best groot en je bent er niet altijd zelf de oorzaak van. Neem daarom voorzorgsmaatregelen en draag een helm. Het zal even wennen zijn als je dit vroeger nooit hebt gedaan, maar je weet waarom je het doet. Liever niet als een kasplantje verder na een ongeval? Dan zou elke fietser een helm moeten dragen. Het kan geen ongelukken voorkomen, maar wel het letsel verminderen. Een helm kan je leven redden! Goed voorbereid de weg op met helm, het zou normaal moeten zijn.

 

You may also like