elektrische raambekleding

Duurzame gordijnen? Denk aan elektrische raambekleding


Is duurzaam ook altijd duur? Daar lijkt het wel op, toch pakt het vaak anders uit. Zo dien je niet alleen rekening te houden met uitgaven maar ook met besparing. Neem bijvoorbeeld elektrische raambekleding. Dit is een ‘luxe’ artikel dat naast comfort ook duurzaamheid kan bieden, mits je de juiste overwegingen maakt. Hoe een rolgordijn in combinatie met elektrische gordijnrails duurzaam kan zijn lees je op deze pagina.

Hoe duurzaam zijn gordijnen?

Raamdecoratie heeft als primaire functie de privacy in huis te verbeteren. Wanneer de lampen in huis ingeschakeld worden, en de zon ondergaat, dan ontstaat er een inkijk die veel mensen niet zo prettig vinden. Ook kan het als inbraakpreventie werken, het bepaalt ook voor een groot deel het interieur. Bij duurzame gordijnen moet je letten op enkele factoren zoals de materialen, de wijze van productie en ook zeker de levensduur. Ongeacht de productiemethode, want die is lang niet altijd te achterhalen, betekent een langere levensduur ook dat er minder snel een vervangend product gekocht hoeft te worden. En dat is zeker duurzaam. Een hogere aanschafprijs met een langere levensduur kan toch gunstig uitpakken. In dit geval is een rolgordijn niet langer een uitgave, maar een investering.

Voordelen van rolgordijnen

Bij alle types raamdecoratie behoort het relatief eenvoudige rolgordijn tot de meeste duurzame opties. Zo is er minder materiaal nodig bij een recht rolgordijn dan met een schuifgordijn met dubbele plooi. Er hoeft ook minder gereinigd te worden wat ook nog eens heel praktisch is. Wanneer het gordijn goed aansluit op de wand of het kozijn heeft het ook een isolerende werking. Zeker in panden die minder goed geïsoleerd zijn zul je dit merken. Installeren is doorgaans redelijk eenvoudig, je kunt dit zelf doen of eventueel uitbesteden aan een handige klusser. Ook elektrische raambekleding is zelf op te hangen, wanneer het een elektrische gordijnrails betreft met ingebouwde accu of batterijen hoef je niet eens een stopcontact of stroomaansluiting in de buurt te hebben. Een elektrisch rolgordijn biedt nog meer voordelen ten opzichte van een model met koordjes.

Elektrische raambekleding

Een gordijn openen en sluiten, we staan er niet eens meer bij stil. Dat kan ook niet, want je moet natuurlijk bewegen om de gordijnen te openen of te sluiten. Een rolgordijn met koordjes werkt in theorie eenvoudiger, in praktijk vallen die vervloekte touwtjes niet bij iedereen in de smaak. Zeker niet in gezinnen met kinderen of huisdieren die graag met deze touwtjes spelen, wat naast schade aan de raamdecoratie ook ronduit gevaarlijk kan zijn. Met een elektrische gordijnrails heb je hier geen last meer van. De buis van het rolgordijn wordt met een elektromotor in werking gesteld, bediening gaat met een knop, afstandsbediening, een mobiele app of via een huisautomatiseringssysteem. Je kunt de bediening handmatig uitvoeren, het wordt nog veel interessanter wanneer je dit proces gaat automatiseren.

Hoe elektrische gordijnrails besparing oplevert

De verwarming slaat aan terwijl de gordijnen geopend zijn. Houd warmte in de koude en donkere winter binnen door de elektrische raambekleding direct te sluiten. Dit kun je bijvoorbeeld met een timer instellen. Er is daarnaast de optie om een lichtsensor te installeren, dan hoef je geen rekening te houden met het tijdstip wanneer de zon opkomt of ondergaat. Bij geautomatiseerde raamdecoratie hoef je niet eens thuis te zijn om de gordijnen in werking te stellen. Dat verhoogt ook nog eens de veiligheid omdat de woning er altijd bewoond uitziet. De extra isolatie die het scherm biedt houdt warmte binnen in de winter en juist buiten in de zomer.

Nog een duurzaam voordeel van gordijnen die op afstand te bedienen zijn is de bescherming van het interieur. Want inbrekers zijn niet de enige die op de loer liggen, de UV-straling van de zon mag ook zeker niet vergeten worden. Die kan de kleuren op het meubilair voortijdig doen vervagen. Daarom is het aan te raden om in de zomer het rolgordijn wat vaker gesloten te houden. Je hoeft vaak niet eens meer te investeren in een zonnescherm buiten. Er is een keuze in lichtdoorlatend, half verduisterend of geheel verduisterend. Wanneer je kiest voor geheel verduisterend is de kans wel groter dat je meer gebruik zult maken van verlichting in huis. Installeer daarom duurzame LED verlichting, wat ook een voorbeeld is van een hogere investering die zichzelf weer terug zal verdienen.

Elektrisch kan heel duurzaam zijn

In combinatie met zonnepanelen is elektrische raambekleding een voor de hand liggende keuze, ook zonder hernieuwbare energie is het zeker geen slechte investering. Veel moderne apparatuur waaronder elektrische gordijnrails is zuinig en verbruikt weinig energie. In het geval van raamdecoratie kan het wel veel energie besparen, in diverse opzichten. Daarom mogen we gerust concluderen dat een rolgordijn met motor een duurzame keuze is.

You may also like