Eerste hulp bij verbouwen: hier moet je allemaal aan denken! 


Het voorjaar is het perfecte moment om je huis een make-over te geven. Dit kan klein met enkele aanpassingen binnen het interieur, maar ook groots met een verbouwing. Van een nieuwe keuken of badkamer tot zelfs de gehele woning. Op die manier bevorder je het wooncomfort en kun je het huis (nog) meer naar wens maken. 

Bij een verbouwing komt nog wel wat kijken. Om binnen het budget te blijven en bovenal het gewenste resultaat te behalen is het dan ook belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Maar hoe zorg je ervoor dat de verbouwing geheel naar wens zal zijn? Waar let je allemaal op? We zetten de belangrijkste zaken op een rij. 

Verbouwing financieren 

Of je de verbouwing nu groots aanpakt of het juist heel klein houdt, verbouwen kost altijd geld. Bovendien zijn er vrijwel altijd onverwachte kosten waar je eerder geen rekening mee had gehouden. Daarom is het goed om alvast over de verschillende financieringsmogelijkheden na te denken. 

Je kunt er voor kiezen om zelf het benodigde bedrag bij elkaar te sparen. Dat duurt vaak wat langer, maar is wel verreweg de voordeligste optie. Daarnaast behoort geld lenen voor verbouwing ook tot de mogelijkheden. Dit is een goed alternatief wanneer de verbouwing echt niet langer kan wachten.  

Zorg er wel voor dat je altijd een extra bedrag reserveert voor onverwachte uitgaven. Een verbouwing loopt vrijwel nooit geheel volgens plan. Het is dan ook slim om ongeveer zeven procent van het gehele budget te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Zo is er altijd een extra ‘potje’ achter de hand indien nodig. 

Schakel de juiste mensen in 

Natuurlijk zou je graag alles zelf doen. Zeker wanneer je geld wilt besparen. Vraag jezelf echter wel af of je over de juiste vaardigheden en ervaring beschikt om de verbouwing in goede banen te leiden. Ook is het belangrijk om voldoende tijd om handen te hebben. Je wilt niet maanden of misschien zelfs jaren aan het verbouwen zijn. Wanneer je de kluswerkzaamheden echter ook nog naast je gewone werk en alledaagse verplichtingen moet doen, dan is de kans groot dat dit extra veel tijd in beslag zal nemen. 

Schakel je een klusbedrijf in? Vraag dan verschillende offertes op. De prijzen lopen nog weleens uiteen en zo kan je gemakkelijk wat extra geld besparen. 

Koop zelf materialen in 

In de weken en maanden voorafgaand aan de verbouwing kunnen al de nodige voorbereidingen worden getroffen. Wellicht weet je al welke materialen er nodig gaan zijn. Je kunt flink besparen door deze zelf in te slaan en dus niet laat inkopen door een aannemer. Wacht hierbij de aanbiedingen van de diverse bouwmarkten af. Door de bouwmaterialen over een langere tijd bij elkaar te sprokkelen, kun je eenvoudig tientallen tot soms zelfs honderden euro’s besparen. Hierbij is enige kennis van materiaalgebruik wel noodzakelijk. Zo weet je zeker dat je de juiste spullen in huis haalt en de verbouwing direct van start kan gaan. 

You may also like