energie besparen tips

Energie besparen met deze vier tips


Je kunt op verschillende manieren besparen op je energiekosten. Bijvoorbeeld door via de energievergelijker van Independer over te stappen naar een andere energieleverancier. Binnen een paar minuten zie je welke leveranciers de voordeligste tarieven en maandlasten bieden. Naast het besparen op de maandlasten door over te stappen van energieleverancier, kun je ook besparen door je verbruik te verminderen. Je bent hierdoor niet alleen goed bezig voor je eigen portemonnee maar ook zeker voor het milieu. De schoonste energie is namelijk de energie die je niet gebruikt!

Isoleer je woning

Eén van de manieren om te besparen op je energieverbruik is het isoleren van je woning. Een goed geïsoleerde eengezinswoning verbruikt gemiddeld 600m3 gas per jaar, een zelfde eengezinswoning die niet geïsoleerd is komt gemiddeld aan 3300m3. Dit is een verschil van € 1600,- per jaar.

isoleren van je woning

Koop energiezuinige apparaten

Een minder ingrijpende en voordeligere keuze is het aanschaffen van energiezuinige apparaten. Kies bijvoorbeeld voor een wasmachine  die past bij je huishouden, niet te groot maar ook niet te klein. En ga ook voor apparaten met een goed energielabel. A is niet meer het meest energiezuinig, tegenwoordig gaat het energielabel tot energieklasse A+++.

Zorg voor de juiste airconditioning

Heb je een airconditioner thuis? Dan is het goed om te weten dat de aircoditioner ook een grote stroomverbruiker is. Gelukkig zijn er ook verschillende alternatieven zoals ventilatoren en een splitsysteem. Een splitsysteem heeft één deel binnen en één deel buiten. Dit zorgt voor een efficiënte koeling dan een monoblocksysteem. Een monoblocksysteem koelt namelijk constant de warme lucht binnen en verbruikt hierdoor veel meer elektriciteit dan een splitsysteem. En een hoger energieverbruik zorgt weer voor een hogere energierekening.

Natuurlijk kun je ook zonder de energieslurpers, zoals een airco, zorgen voor een prettige leefomgeving. Zorg ervoor dat de zon niet naar binnen schijnt. Dit kun je voorkomen door zonneschermen aan te brengen. Sluit daarnaast ook je ramen, deuren en gordijnen overdag en open deze juist ’s nachts zodat het huis dan weer kan afkoelen.

Gebruik energiezuinige verlichting

Met de juiste verlichting kun je je energieverbruik ook omlaag brengen. We geven dan ook graag enkele tips om te besparen op de verlichting:

  • Een gloeilamp die per dag langer dan 3 uur brandt kun je beter vervangen voor een spaarlamp. De aanschaf van de spaarlamp heb je hiermee al binnen een jaar terugverdiend.
  • Koop alleen een lamp met dimmer als je deze ook actief gebruikt. Dim je bijvoorbeeld standaard het licht dan is het verstandig om een lamp met een lager vermogen te gebruiken.
  • Het is niet altijd voordelig om gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Bij een gloeilamp van 25 Watt of minder verdien je de aanschafkosten van een spaarlamp niet terug.
  • Zet de lampen uit in de ruimtes waar je niet bent.

Kijk voor nog meer bespaartips ook eens op  de website van Independer.

 

You may also like