Een fotocollage

Een fotocollage maken is helemaal niet moeilijk


Vroeger hadden we fotoboeken vol met allemaal mooie afdrukken of zaten er juist vreselijk mislukte exemplaren tussen, maar waren ze té leuk om niet te bewaren. Tegenwoordig maken we de meeste foto’s met onze telefoon en kijk je er daarna bijna niet meer naar. Dat is ontzettend jammer, want door een fotocollage op te hangen in je huis en je de foto’s zo af en toe ziet, komen al de herinneringen weer terug die bij die foto momentjes horen. En het leuke is dat een fotocollage in een paar stappen heel eenvoudig te maken is en lang niet zo ingewikkeld als dat je misschien zou denken.

Stap 1 Maak een keuze uit al je foto’s.

Dat is wel even een karweitje, dus neem daar de tijd voor. Je zult verbaast zijn hoeveel foto’s je op je telefoon hebt staan en de voorpret van het maken van de collage begint nu al, want je zult ze allemaal moeten bekijken om de leukste eruit te kunnen halen. Het beste wat je kunt doen, is eerst al je foto’s kopiëren naar je computer en dan al je favoriete foto’s in een nieuw mapje te zetten. Wees niet zuinig met het kiezen van de foto’s; straks komt het maken van een definitieve selectie wel.

Stap 2.Hoeveel foto’s in de collage?

Je hoeft het natuurlijk niet bij 1 collage te houden als je heel veel foto’s hebt die je zou willen gebruiken. Door er meerdere te maken, kun je regelmatig wisselen of er een paar tegelijk ophangen in je huis.
Een collage kun je indelen naar thema door bijvoorbeeld alleen foto’s van je huisdier te gebruiken. Je vakantiefoto’s, je vrienden of kinderen kunnen ook een mooie collage opleveren.
Bedenk van te voren wel hoe groot je de collage wilt maken. De meest gangbare formaten zijn 40 cm bij 60 cm of 50 bij 75 cm.Deze afmetingen lenen zich perfect voor het achteraf inlijsten van de collage.

Een fotocollage maken is helemaal niet moeilijk

Stap 3 Fotobewerkingsprogramma voor het maken van je collage

Er bestaan verschillende fotobewerkingsprogramma’s die je uitstekend kunt gebruiken om je collage te maken. Picasa is er daar één van en is in het gebruik heel eenvoudig en nog gratis ook! Dit programma spreekt eigenlijk voor zich en je hoeft alleen de aanwijzingen maar op te volgen om tot het mooiste resultaat te komen. Mocht je er toch even niet uitkomen, dan biedt de helpfunctie in het programma uitkomst.
Voeg het mapje wat je op je computer hebt gemaakt toe aan Picasa en met een klik op “fotocollage maken” zal Picasa je een collagevoorstel doen. Uiteraard kun je zelf nog alles aanpassen, verplaatsen en foto’s groter of kleiner maken om jouw persoonlijke collage te krijgen.

Vergeet niet om je foto’s nog te bewerken als dat nodig mocht zijn. Verwijder rode ogen op de foto, pas een kleurenfilter toe of maak er zwart-wit foto’s van. Dit kun je ook allemaal doen binnen het Picasa programma. Als de collage uiteindelijk helemaal naar je zin is, dan sla je deze weer op als foto-bestand op je computer.

Stap 4 Je Fotocollage laten afdrukken

Het opgeslagen fotobestand kun je het beste laten afdrukken bij een online webshop die gespecialiseerd is in fotoprints. Upload je bestand, maak de opdracht definitief en binnen enkele dagen kun je genieten van je eigen gemaakte fotocollage met je mooiste herinneringen!
Door de collage in te lijsten maak je er een echte eye-catcher van in je huis die je kunt ophangen of neerzetten waar je maar wilt.

Bron: https://www.herinneringenoplinnen.nl/effecten/fotocollage-op-canvas

You may also like