Ga je zelf klussen of laat je het over aan de vakman?

Ga je zelf klussen of laat je het over aan de vakman?


Als je verschillende woonprogramma’s kijkt zien andere huizen er altijd prachtig uit. Een kleurrijke tuin, leuke plantjes op de tafel en prachtige lijstjes aan de muur. Als je vervolgens rondkijkt in je eigen huis krijg je al snel het gevoel dat je wat moet veranderen. Sta je te trappelen om zelf ook een eigen hoekbank of kastje te maken? Dan kom je er snel achter dat het lastiger is dan je in eerste instantie dacht. Vooral als je geen technische genie bent.

Het zelf doen

Op tv ziet het er heel eenvoudig uit. Een steigervoorweinig is in een paar minuten in elkaar gezet. Waarschijnlijk denk je dan bij jezelf, dat kan ik ook. De kans is groot dat dit het geval is. Maar als je het nog nooit hebt gedaan is het misschien toch wat lastiger dan je dacht.

Maak je iets voor de eerste keer? Probeer dan altijd handleidingen te volgen of instructie filmpjes te gebruiken zodat je weet hoe je het na kan maken. Vergeet ook niet dat de mensen die het maken op TV het al vaker hebben gedaan. Dan is het logisch dat het soepel en snel gaat. Geef dus niet meteen op als het niet lukt.

Precies werken

Als je precies werkt wil je dat de nieuwe steiger er perfect uitziet. Zit er een beschadiging op of is er een hoekje wat uitsteekt dan ben je niet tevreden. Perfectionistisch zijn is niet altijd een goede eigenschap, helemaal niet als je iets voor de eerste keer doet. Weet je van jezelf dat je geërgerd naar je nieuwe kastje kijkt als deze niet helemaal perfect is, dan is het misschien geen goed idee om het zelf te maken.

Wat voor gereedschap heb je nodig?

Als je iets gaat maken is het goed om stil te staan bij de benodigdheden. Het is niet alleen nodig om de juiste materialen te halen voor je nieuwe steiger, er is ook gereedschap nodig. Schaf dit niet meteen aan bij een eenmalige klus. Het is beter om dit te huren of van iemand te lenen.

Een vakman inhuren

Misschien denk je dat het onbetaalbaar is om een vakman in te schakelen voor kleine klusjes in huis. Dat hoeft niet het geval te zijn. Er zijn verschillende sites waar je vakmannen kan inschakelen voor een betaalbare prijs. Dan betaal je een schilder maar 15 euro per vierkante meter. Dat maakt het betaalbaar om een vakman in te schakelen voor dit soort klusjes.

Een vakman inhuren

Voordat je een vakman inschakelt

Twijfel je nog steeds of je iemand wil inschakelen voor je klus? Dan is het goed om over een aantal dingen na te denken. Als je er geen plezier aan beleeft om te klussen is de kans groot dat je het niet goed afwerkt. Als je iets met tegenzin doet wil je snel klaar zijn in plaats van er met volle aandacht en energie aan te werken. Daarnaast is het goed om erbij stil te staan of je vrije tijd wil opofferen om te klussen. Als je een vakman inhuurt weet je ook nog dat de klus veel sneller wordt uitgevoerd.

Denk er ook altijd over na of het mogelijk is om een klus niet goed uit te voeren. Stel je voor dat je in een muur boort en een leiding raakt. Dat is een vervelend en mogelijk gevaarlijk probleem. Dit soort problemen wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

Het inhuren van een vakman hoeft niet zo duur te zijn als je dacht. Beleef je geen plezier aan klussen of ben je er niet goed in, huur dan een vakman in.

You may also like