gehoorverlies

Gehoorverlies: hoe ga je daarmee om?


Bij hoortoestellen denken we vaak al gauw aan senioren. Oudere mensen waarbij het gehoor snel achteruit gaat en die wel wat hulp kunnen gebruiken. Zodra jij als jonge vrouw te horen krijgt dat je te maken hebt met gehoorverlies, kan je ook een enorme deuk in je eigenwaarde oplopen. Niet nodig natuurlijk, want gehoorproblemen en gehoorverlies komt bij alle leeftijden voor. Niets om je voor te schamen dus. Toch voelt dit voor veel vrouwen anders. Alleen al de stap om hoortoestellen van Van Boxtel Hoorwinkels aan te schaffen is voor veel vrouwen een enorm obstakel. Dit is echter niet nodig! Door voldoende informatie op te zoeken, kan jij je alvast voorbereiden op wat komen gaat. In dit artikel leggen we uit hoe je met gehoorverlies omgaat, hoe dit ontstaat en wat je kunt verwachten.

gehoortoestel

Wanneer is er sprake van gehoorverlies?

Merk je steeds vaker dat je mensen iets laat herhalen als ze net wat gezegd hebben? Zet je de televisie steeds een beetje harder en lukt het nog maar moeilijk om alles te verstaan? Begint de omgeving misschien opmerkingen te maken of je niet ‘doof’ bent? Dan kan het heel goed zijn dat je last hebt van gehoorverlies.

Gehoorverlies kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan optreden door ouderdom, beschadigingen van het oor of andere oorgerelateerde klachten. Als je het idee hebt dat je minder goed hoort, is het belangrijk om de stap naar een audicien te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een afspraak bij de huisarts te maken.

Een audicien zal eerst een uitgebreide intake houden en bekijkt vervolgens de oren. Het is ook belangrijk om te onderzoeken of je nog van andere dingen last hebt, op het gehoorverlies na. Na het doen van een hoortest en een oorinspectie kan de audicien met redelijke zekerheid zeggen wat de uitslag is. In de meeste gevallen van ‘simpelweg’ gehoorverlies kan de audicien samen met jou naar een oplossing zoeken. Meestal door middel van hoortoestellen. Soms is het echter nodig om een doorverwijzing te regelen.

Wanneer is een doorverwijzing noodzakelijk?

In sommige gevallen besluit de audicien je te verwijzen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  • Het gehoorverlies kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Bijvoorbeeld doordat er een propje in de gehoorgang zit. Hierdoor hoor je minder. Dit is verder niet ernstig, maar het is wel noodzakelijk dat een huisarts dit verwijderd. In zo’n situatie zal je altijd doorverwezen worden naar de huisarts.
  • Als je naast gehoorverlies ook andere klachten ervaart, is het soms verstandig om een afspraak bij de KNO-arts te maken. Deze kan onderzoeken waar de klachten vandaan komen.
  • Bij ernstig gehoorverlies of evenwichtsstoornissen is het soms noodzakelijk om naar een audiologisch centrum te gaan. Enkel het gebruik van hoortoestellen biedt dan te weinig solaas. In een audiologisch centrum worden niet alleen jonge senioren behandeld, maar ook kinderen en jongvolwassenen.

Als je problemen met je gehoor ervaart is het belangrijk om tijdig naar een oplossing te zoeken. Gehoorverlies kan immers enorm vervelend zijn. Stap daarom over je angst en schaamte heen en zet de eerste stap naar een audicien of huisarts. Zij kunnen jou verder helpen.

gehoorverlies

 

You may also like