hazelnoten Wit

De gezonde eigenschappen van hazelnoten


We zijn allemaal wel dol op een avondje borrelen met een bakje hazelnoten erbij. Een heerlijke snack, maar wist je ook dat hazelnoten behoren tot de meest gezonde noten in ons land? De complexiteit van gezonde ingrediënten in hazelnoten is bijna onvoorstelbaar. In dit artikel vertellen we meer over alle vitamines, mineralen en fytonutriënten die verstopt zitten in deze heerlijke snack.

Rijk aan vitamines en mineralen

Zodra je de voedingswaarden van hazelnoten gaat bekijken, zal je verbaasd zijn als je ziet hoeveel goede, gezonde ingrediënten er toegevoegd zitten in dit nootje. Door dagelijks een handje hazelnoten te eten krijg je een hap vol vitamines en mineralen binnen. Zoveel zelfs dat je al relatief goed voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamines. Gek eigenlijk, dat zo’n klein nootje zoveel goeds kan opleveren voor het lichaam. Hazelnoten zitten bomvol vitaminen uit het B-complex, vitamine C, vitamine K en een spectaculaire hoeveelheid vitamine E, waardoor je direct voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De mineralen in hazelnoten zijn al helemaal spectaculair. Zo vind je ruim 268% mangaan en 192% koper in 100 gram hazelnoten. Wees echter niet bang dat deze mineralen schadelijk zijn voor je lichaam! In vrijwel alle voedingsmiddelen is koper een gangbare toevoeging. Om boven de maximale hoeveelheid uit te komen zal je ontzettend veel hazelnoten moeten eten, meer dan het gemiddelde mens op kan. Door gevarieerd te eten en hazelnoten te gebruiken als gezonde snack, kan je enkel profiteren van de gezonde eigenschappen van deze heerlijke noten.

Wist je dat hazelnoten ook vaak voorgeschreven worden aan mensen met bloedarmoede? Bloedarmoede ontstaat als er een tekort aan ijzer is. Met 100 gram hazelnoten neem jij al direct 59% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in. Zo knap je snel op en geniet je ook nog eens van een lekkere snack! Zeker voor vegetariërs is dit een handige manier om hun ijzerlevel op peil te houden, zonder dat ze vlees of vis hoeven te nuttigen.

Verschillende toepassingen van hazelnoten

Hazelnoten kunnen gewoon lekker uit de hand gegeten worden, maar dat is niet de enige manier hoe je ze kunt gebruiken! Er zijn ontzettend veel verschillende toepassingen van hazelnoten én allemaal even lekker. Wij zetten de lekkerste voor jou op een rijtje:

  • Hazelnootolie: van hazelnoten kan olie gemaakt worden. Deze vind je dikwijls gewoon in de supermarkt, drogisterij of natuurwinkel. Hazelnootolie kan gebruikt worden om in te bakken, maar wordt voornamelijk gebruikt als olie voor de huid of in aromatherapie.
  • Hazelnootpasta: vinden je kids het maar niks, die nootjes uit de losse hand? Of vind je het misschien zelf eng om ze nootjes te geven? Verwerk het dan in iets lekkers! Hazelnootpasta is super gezond en ook nog eens een heerlijke toevoeging aan elke boterham. Door de donkere kleur, die ze dikwijls laat herinneren aan chocoladepasta, voelt het ook een beetje als verwennerij!
  • Strooi wat hazelnoten over een zelfgemaakt ijsje en geniet van een overheerlijke bite.
  • Verwerk de hazelnoten door koekjes of cake om deze wat meer structuur te geven.
  • Hazelnoten passen perfect bij muesli en bieden je daarmee een uitgebalanceerd en goed begin van de dag. Dat is nog eens lekker wakker worden!

You may also like