goedkope inboedelverzekering afsluiten

Een goedkope inboedelverzekering afsluiten kan ook voor jouw inboedel


Een goedkope inboedelverzekering kun je ook voor jouw inboedel afsluiten. Maar wat is nou precies inboedel en tegen welke schade ben je dan verzekert? Onder inboedel wordt eigenlijk alles bedoeld dat in een woonhuis aanwezig is en dat je mee kunt verhuizen naar een ander woonhuis. Je moet hierbij onder andere denken aan; meubels, vloerbedekking, tv, computer, laptop, matrassen, bed ombouw, beddengoed, kleding en keuken accessoires maar ook een niet ingebouwde koelkast, wasmachine, droger en afwasmachine. Spullen die je kunt verplaatsen in de garage en de schuur vallen ook onder de inboedelverzekering. Alleen spullen waarvoor je een motor- auto- of bromfiets verzekering moet afsluiten vallen niet onder de inboedelverzekering.

Van welke zaken is de dekking van een goedkope inboedelverzekering afhankelijk?

De schade die wordt gedekt door een goedkope inboedelverzekering is afhankelijk van een aantal zaken. Elke verzekeraar heeft natuurlijk zijn eigen voorwaarden en bedragen die worden uitbetaald bij schade. Daarbij is de ruimte waar de inboedel staat ook belangrijk en maken de meeste verzekeraars onderscheid tussen:

  • In de woning, de garage of de schuur
  • In voor anderen toegankelijke ruimtes zoals een gezamenlijke ruimte of een trappenhuis
  • Aan de buitenkant van de woning bevestigde zaken
  • In de tuin, op het balkon of onder een afdak

In de regel wordt de inboedelverzekering afgesloten voor een woonhuis in Nederland dat is gebouwd van bakstenen of beton. Er moet een harde dakbedekking zijn zoals dakpannen etc. De Woning moet door middel van een fundering met de grond verbonden zijn. In alle andere situaties zal de inboedelverzekering moeten worden aangepast aan de woningsituatie.

Welke schades zijn gedekt bij een inboedelverzekering?

Onderling zie je bij verzekeraars kleine verschillen in de dekking van bepaalde schades. Maar in de regel wordt schade veroorzaakt door onderstaande oorzaken gedekt:

  • Brand, blus en rookschade
  • Blikseminslag
  • Neerslag in de vorm van regen, hagel of sneeuw
  • Storm, omgevallen bomen of hijskranen
  • Waterschade door lekkage aan leidingen
  • Inbraak, diefstal en vandalisme

Is hak- en breekwerk nodig om bijvoorbeeld een lekkage op te sporen dan wordt hiervoor ook een bedrag vergoed. Zijn je sleutels gestolen en moet je sloten vervangen dan krijg je hiervoor een vooraf bepaald vast bedrag vergoed. Heb je door een brand tijdelijk een andere woonruimte nodig dan wordt dit vergoed. In plaats van een goedkope inboedelverzekering kun je ook een uitgebreide inboedelverzekering afsluiten waarbij een aantal andere zaken zoals schroeien of smelten ook wordt vergoed. Bij zo’n uitgebreide verzekering kun je ook schade vergoed krijgen die jezelf hebt veroorzaakt.

Hoe wordt schade vergoed door verzekeraars?

Ook hier geldt dat elke verzekeraar dit op zijn eigen manier doet en daar ook zijn eigen voorwaarden aanstelt. Een verzekeringsmaatschappij zal de schade eerst laten vaststellen door een deskundige. Er staat géén maximaal vergoedingsbedrag op de verzekeringspolis maar het kan wel zo zijn dat je voor bepaalde goederen een maximaal bedrag van de verzekeraar vergoed krijgt! In de meeste gevallen is een maximumbedrag vastgesteld voor:

  • Audio- en visuele apparatuur en computerapparatuur
  • Kunst, antiek, verzamelingen en muziekinstrumenten
  • Sieraden
  • Huisdieren

In eerste instantie zal worden geprobeerd de schade te herstellen. Als dat niet lukt wordt de vervangingswaarde of de nieuwwaarde vergoed.

You may also like