Goedkope tuin aanleggen - 5 tips

Goedkope tuin aanleggen – 5 tips


Ook met een klein budget is het mogelijk om een mooie nieuwe tuin aan te leggen. In dit artikel lees je een aantal tips om goedkoop een nieuwe tuin aan te leggen of je bestaande tuin op te knappen.

Kies voor eenvoudig

Zaken zoals een vijver, vlonder, pergola, veranda of overkapping staan natuurlijk prachtig in uw tuin, maar ze zijn ook duur. Bovendien ben je er met de aanschaf nog niet, vaak zul je later ook nog kosten moeten maken voor het onderhoud van dit soort elementen. Bij het aanleggen van een goedkope tuin kun je dit soort elementen dus beter achterwege laten en kiezen voor een eenvoudig ontwerp.

Hergebruik oude materialen

Om op de aanschaf van nieuwe materialen te besparen kun je er voor kiezen om materialen uit je oude tuin te hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan oude bestrating, wanneer je oude tegels of stenen omdraait en schoonmaakt zijn ze soms nog prima te gebruiken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om planten en struiken te hergebruiken, en misschien kun je ook nog wel iets leuks doen met het hout van een oude schutting? Met een beetje creatief denken is er vaak nog van alles te verzinnen!

oude materialen gebruiken tuin

Tweedehands materialen

Naast het hergebruiken van oude materialen uit je eigen tuin kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar tweedehands materialen van anderen. Vaak kun je op sites zoals Marktplaats of lokale Facebook groepen allerlei materialen vinden die je goedkoop of zelfs gratis af kunt halen, veel van de verkopers zijn waarschijnlijk zelfs blij dat ze op deze manier zelf de materialen niet af hoeven te voeren.

Besparen op beplanting

Er kunnen behoorlijke verschillen zitten tussen de verschillende soorten beplanting voor in je tuin, dus door hier de juiste keuzes te maken kun je behoorlijk wat geld besparen. Zo zijn jonge planten over het algemeen een stuk goedkoper dan oudere planten, en dit is al helemaal zo voor bomen. Het nadeel is natuurlijk dat er een tijdje overheen gaat voordat je tuin mooi vol gegroeid is, maar het zal wel flink schelen in je portemonnee. 

Help zelf mee

Wanneer je zelf handig bent kun je flink besparen door alle werkzaamheden zelf uit te voeren. Maar ook wanneer je niet zo handig bent en dus sommige werkzaamheden moet uitbesteden aan bijvoorbeeld een hovenier kun je alsnog wat besparen door zelf mee te helpen. Als je dit vooraf aangeeft zullen veel bedrijven hier rekening mee houden bij het opstellen van een offerte. Zo kun je bijvoorbeeld voorbereidende werkzaamheden zoals het verwijderen van beplanting of andere zaken zelf doen, of de vakman ondersteunen door materialen zoals tegels, stenen of graszoden aan te geven.

You may also like