Groot betontegels

Groot, groter, MEGA betontegels!


De nieuwe trend op de Cersaie beurs in Bologna (Italië) zijn tegels in een super groot formaat.

Afmetingen die je niet gewend bent van een keramische tegel met slechts 6 mm dikte voerden de boventoon op deze wereldwijd bekende tegelbeurs.

Keramische vloertegels in mega maten

In Nederland ligt de standaard van keramische vloertegels om en nabij de 60×60 cm. Heb je wat meer ruimte dan wordt nog wel eens gekozen voor 80×80 cm. Want hoe minder naden of voegen, hoe mooier.

Deze standaard is in één klap achterhaald door de komst van de reuze formaten! 120×120 cm is het nieuwe modern! Zeer grote vlakken die met weinig tegels je ruimte vullen en er echt één geheel van maken.

Maar het blijft niet bij de ééntwintig formaten, die eigenlijk slechts het kleinste broertje zijn uit de familie. Wat dacht je van 80×160 cm of 120×240 cm? Of als je echt de ruimte hebt dan is er een formaat van maar liefst 160×320 cm! En dat in slechts 6 mm dikte.

Vloer & Wand

Op de beurs lieten ze het al zien, deze grootformaten zijn niet alleen geschikt voor de vloer. Je kunt er complete wanden met betegelen waardoor het lijkt alsof de gehele wand uit 1 materiaal is opgemaakt, zeer indrukwekkend. Er geschikt voor grote ruimtes zoals de entree van een gebouw, hotels of flinke horeca gelegenheden. Het mooiste is dat er dus nagenoeg geen naden te zien zijn waardoor het een bombastisch effect heeft.

grote vloer en wand tegels

Afwerkingen

De tegels worden voorzien van een print door middel van een koud print proces. Ja dat lees je goed, ze gaan door een enorme printer die er een patroon op print. Hiermee zijn de mogelijkheden in principe eindeloos.

De afwerkingen die te zien waren in Bologna hadden vooral een industrieel effect. Betonlook, metaal look en ook marmer komt helemaal terug. Grote witte platen met een marmer effect dat haast niet van echt te onderscheiden is. In verschillende kleuren maar ook in verschillende afwerkingen zoals bij echt marmer; gepolijst, gezoet of mat.

Grote formaten, nieuwe uitdagingen

Leuk zo’n joekel van een tegel, maar hoe vervoer je dat in hemelsnaam zonder dat het gebroken aankomt in Nederland?

In de fabriek worden speciale kratten getimmerd ten behoeve van het transport. Deze zorgen ervoor dat een tegel van 160×320 cm ( 76.8kg) breukvrij aankomt op de plaats van bestemming.

Nu nog een ervaren tegelzetter vinden die dit formaat kan plaatsen!

groot formaat tegels

Bij Designtegels.nl in Utrecht en Breda zijn ze bekend met dit soort formaten en worden ze ook al geleverd aan klanten in de horeca en kantoorbouw. Zij verwachten dat deze nieuwe trend zich gaat doorzetten in 2019 en ook bodem zal vinden onder de particuliere klanten.

You may also like