Het badwater loopt niet weg. Wat nu?

Het badwater loopt niet weg. Wat nu?


Je hebt de stop uit je bad getrokken, maar tot je verbazing loopt het water niet weg. Wat is er aan de hand en wat kun je doen? Het antwoord op de eerste vraag is simpel: de afvoer van je bad is ergens door geblokkeerd. Wat je dan te doen staat? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Je bent al even uit bad en poetst je tanden. Je kijkt achterom en ziet dat het water niet of nauwelijks wegloop in het bad. Je vraagt je af: waar kan de afvoer van je bad door geblokkeerd zijn? Vaak gaar het om het een samenklontering van verschillende producten. Je kunt daarbij denken aan:

 • haren
 • zeepresten
 • conditioner
 • badoliën & vetten
 • zand
 • haarspelden

Wat kun je doen bij lichte verstoppingen? 

Je hebt je haren gedaan, wat lichte make-up op je gezicht aangebracht en in de spiegel zie je dat het bad nog steeds niet leeggelopen is. Je beseft dat je hier wel iets aan moet doen. Maar wat kún je doen? Bij lichte verstoppingen – het water loopt wel weg, maar heel langzaam – kun je proberen het euvel zelf te verhelpen. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Soda gebruiken: doe de stop in je bad of wastafel. Laat heet water lopen en voeg soda toe, zodat die op kan lossen. Trek de stop eruit en laat het mengsel een nacht inwerken. Spoel de wastafelafvoer dan nog eens met een liter heet water.
 • Proberen te ontstoppen met een rubberen zuignap aan een houten steel: als je al een paar generaties lang een ontstopper in huis hebt liggen, dan moet je er zeker gebruik van maken. Houd het rubber even onder een warme kraan en zet hem dan op de afvoerplug. Probeer te pompen, waardoor het water in de afvoer op en neer gepompt wordt. Hierdoor kunnen eventuele vuilresten loskomen.
 • Maak de sifon schoon. Die sifon zit onder je wasbak, het is een leiding met een kromming en juist in die kromming kan vuil zitten. Zet er een emmer onder, draai de sifon los en reinig deze vanbinnen. Vaak zitten er veel haren en zeepresten in.

Hebben bovenstaande tips niet geholpen en wil je zelf zwaarder geschut inzetten? Let wel op, want bij foutief gebruik van de volgende ontstoppingsmethodes kun je veel schade aanrichten en dan ben je dus nog verder van huis:

 • Vloeibare rioolontstopper

Over de werking van verschillende chemische ontstoppingsmiddelen lopen de meningen uiteen. Vakmannen raden het gebruik ervan over het algemeen sterk af. In de meeste gevallen werkt het gewoon niet, omdat het middel flink verdund wordt in een afvoer die vol met water zit. Daarnaast kunnen chemische rioolontstoppers de leidingen ernstig beschadigen én is het spul gevaarlijk voor vakmannen. 

Als alle ontstoppingspogingen zijn mislukt er alsnog een ontstoppingsbedrijf wordt ingeschakeld, dan is het heel belangrijk om het gebruik van de chemische middelen te melden. De vakman kan er namelijk ernstige brandblaren door oplopen.

 • Ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een spiraal van enkele meters lang die je al draaiend de leiding in duwt. Daarmee kun je de blokkade opheffen, maar dat lukt lang niet altijd. Vaak wordt er dan alsnog een beroep gedaan op de vakman om het probleem op te lossen. 

 • Hogedruk rioolontstopper

Dan is er nog de hogedruk rioolontstopper. Specialisten op het gebied van rioolontstopping raden je echter ten stelligste af om dat apparaat te gebruiken, want als je niet heel precies weet wat je doet, kun je een enorme wateroverlast veroorzaken, mede waardoor er smerig rioolwater terecht kan komen op plekken waar je dat absoluut niet wenst.

Of bovenstaande oplossingen werken voor je bad, valt te bezien. Je kunt ze uitproberen, maar wil je snel en definitief af van een verstopte afvoer, dan bel je liever Ontstoppingsdienst Eindhoven. Dan weet je zeker dat het goed komt en dat je morgen weer in bad kunt.

You may also like