Hoe blijf je fit als mama

Hoe blijf je fit als mama? 3 praktische tips!


Gezonde moeders beschikken over veel meer energie voor hun huishouden, carrière en gezin. Als je je lekker in je voelt, lijkt het alledaagse leven je veel makkelijker af te gaan.

Toch kan je als moeder af en toe energie tekort komen. Zeker als je pas moeder bent geworden is de term ‘chronische vermoeidheid’ geen onbekend iets. Daarnaar heb je niet het idee dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je in plaats van een gezonde lunch een zak chips opentrekt? Hoog tijd om daar wat aan te veranderen. Als jij je gezond en fit voelt, zal dit zeker zijn invloed hebben op de rest van het gezin. Maar hoe zorg je er voor dat je niet iedere avond om zeven uur uitgeblust op de bank zit, maar geniet van een fit en energiek gevoel? Wij geven 3 praktische tips!

1. Voldoende lichaamsbeweging

Het klinkt misschien vreemd, maar voldoende lichaamsbeweging of een uitgebreide sportsessie kunnen enorm goed helpen tegen de chronische vermoeidheid. Tijdens het sporten maakt je lichaam het geluksstofje endorfine aan. Deze zorgt ervoor dat je je een stuk positiever voelt en het stresshormoon vermindert.

Natuurlijk kunnen we ook begrijpen dat je als moeder niet altijd tijd (of zin) hebt om naar een sportschool te gaan. Maar wist je dat dit tegenwoordig ook gewoon lekker thuis kan? Bovendien maakt het niet uit wat je doet. Je mag ook gerust de trampoline van je kids gebruiken. Na een half uurtje heerlijk springen haal je niet alleen het kind in je naar boven, maar profiteer je ook nog eens van dit gelukshormoon. Bovendien kan je je conditie zo snel verbeteren, waardoor je merkt dat je energie met sprongen vooruit zal gaan.

voldoende beweging

2. Gezonde voeding

Om je fitter te voelen is het ook belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Je bent echt niet de enige mama waarbij het eten er vaak bij in schiet. Vaak zien we dat vrouwen hierdoor sneller grijpen naar ongezonde alternatieven. Begin daarom met tijd vrijmaken voor 3 gebalanceerde eetmomenten. Denk hierbij natuurlijk vooral aan groente. Als je geen groenteliefhebber bent, kan je deze eenvoudig door de pastasaus of soep pureren. Ook het maken van smoothies is een aanrader. Eén gezonde smoothie op een dag is vaak al voldoende om de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit binnen te krijgen! Bovendien vinden kinderen dit vaak ook heel lekker. Een win-win situatie voor het hele gezin dus.

Gezonde voeding

3. Tijd voor jezelf en voldoende slaap

Daarnaast is het voor iedere mama gewoon ontzettend belangrijk om even tijd voor jezelf te maken. Dit klinkt makkelijker dan het is, want het leven als moeder en carrièrevrouw kan ontzettend druk zijn. Geniet daarom al van de kleine dingen. Pak tijdens de slaapjes van je kids een goed boek en ga even lezen of sport thuis een half uurtje op de crosstrainer. Een crosstrainer is één van de populairste fitnessapparaten in ons land. Je hoeft er de deur niet voor uit en je kan snel je conditie opbouwen, overtollige kilo’s kwijtraken en je spieren trainen. Al is het maar 30 minuten, je zal zien dat het je goed doet.

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te slapen. In de eerste jaren van je kinderen zal je dit waarschijnlijk chronisch tekort zijn gekomen. Ook hierbij geldt: neem ook eens tijd voor jezelf en sluit je ogen ’s middags op de bank. Laat het huishouden eens voor wat het is en geniet van een powernap. Ook in de avond lekker vroeg naar bed gaan kan wonderen doen. Een uitgeruste mama is een gelukkige mama!

You may also like