Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

Hoe kies je de juiste zorgverzekering?


Een zorgverzekering kan zo op het oog ingewikkeld in elkaar zitten. Kies je nu alleen een basisverzekering of ben je voor het komende jaar toch beter af met een aanvullende verzekering. Het kan je namelijk veel zorgkosten en kopzorgen schelen als je op de juiste manier verzekerd bent. Maar waar let je nu op, wil je de juiste zorgverzekering kiezen? Wij hebben de zorgverzekering voor je in stukjes gehakt, zodat je straks in alle rust en weloverwogen de juiste beslissing maakt.

Tip 1: De juiste zorgverzekeraar

De basisverzekering is voor iedereen verplicht en daarvoor betaal je bij elke verzekeraar hetzelfde. Toch kan het dan lonen om te kijken waar je het voordeligste uit bent. Dat kan bijvoorbeeld met een collectieve verzekering. Hierop kun je aanspraak maken via je werk of misschien wel je sportvereniging. Dit is ongetwijfeld bekend bij personeelszaken of de penningmeester van je voetbalclub. Het maximale kortingspercentage voor de basisverzekering is vijf procent. Voor een gezin met kinderen is zo’n korting toch weer mooi meegenomen. De zorgverzekering vergelijken kan dus zeker geen kwaad.

zorgverzekering vergelijkenTip 2: Eigen risico

Het verplichte eigen risico is in 2020 385 euro. Vanaf dat bedrag kun je het eigen risico in vijf stappen verhogen, tot een maximum van 885 euro. Een verhoging van je eigen risico is alleen interessant als je niet te veel zorgkosten verwacht in 2020. Hiermee breng je de kosten van je verzekering omlaag. Let op: dit is alleen interessant voor jou als je niet teveel naar een specialist moet of dure medicijnen nodig hebt. Als dit wel het geval is, kun je beter het eigen risico op het minimum laten staan. Ga je in 2020 bevallen of moet je naar de huisarts? Dan is het geen probleem. Deze zorgverlening heeft geen invloed op het eigen risico.

Tip 3: Aanvullende verzekering

Vanuit de aanvullende verzekering worden de specialistische zorgkosten vergoed. Denk hierbij aan fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en huidtherapie. Als je naar een aantal specialisten moet, is het niet zozeer handig om gelijk te kiezen voor het allerhoogste aanvullende pakket. Maak een lijstje van specialisten die je in 2020 gaat bezoeken. Elke zorgverzekeraar heeft namelijk zijn aanvullende pakketten weer anders ingericht. Ze bieden weer andere vergoedingen voor verschillende typen zorg.

Vind je de aanvullende verzekering erg duur en heb je een klein duwtje in de rug nodig om toch dat pakket te kiezen? Doe dan ook onderzoek in welk collectief je valt. Het maximale kortingspercentage op de aanvullende zorgverzekering is 15 procent.

Tip 4: Tandartsverzekering

Naast een bezoek aan de huisarts of specialist, is een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts ook erg belangrijk. Met je gebit laat je zien hoe gezond je bent en of jij jezelf goed verzorgt. De tandarts ziet natuurlijk veel meer dan wat je zelf ‘s ochtends in de spiegel ziet. Ga je slechts een of twee keer per jaar op controle? Dan is het goed mogelijk dat dit in het jaar goedkoper is dan de tandartsverzekering. Heb je een kroon, kunstgebit of brug nodig? Dan is een tandartsverzekering zeker aan te raden. Ook als je liever voorkomt dan geneest en graag de mondhygiënist bezoekt, dan is een tandartsverzekering goed om erbij te nemen.

Tandartsverzekering

Tip 5: Andere verzekeringen

Wil je nog andere verzekeringen afsluiten naast je zorgverzekering? Grotere maatschappijen bieden vaak korting op bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering als je daar ook al verzekerd bent voor de zorg. Dat kan ook weer een paar tientjes per jaar schelen als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat.

You may also like