Hoe richt ik mijn kantoor in?

Hoe richt ik mijn kantoor in?


Het is maandagochtend en je neemt plaats achter je bureau. Je stoort je al direct aan dat krakende bureau en je slecht-zittende bureaustoel die al tijden stuk is. Het is dus hoog tijd voor een nieuwe inrichting van je kantoor!

Hoe belangrijk vind jij jouw kantoorruimte?

Dit is een vraag die eigenlijk altijd wordt gesteld indien je informeert of oriënteert naar een nieuwe inrichting. Hoe belangrijk een fijne kantoorruimte wordt geacht verschilt natuurlijk per persoon. De één neemt als snel genoegen met een basic bureau en bureaustoel terwijl de ander per se de nieuwste ergonomische producten wil gebruiken. Zo is ieder zijn perceptie van een goed ingericht kantoor weer anders. Iets wat wel min of meer hetzelfde is voor elk persoon is de behoefte aan een comfortabele werkplek. En nee, comfortabel kan niet alleen gerealiseerd worden met de duurste en meest luxe meubels. Ook aan een standaard bureau kan je comfortabel werken, je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Nu snappen wij heel goed dat vele van jullie hier misschien geen of onvoldoende kennis over hebben. Daarom nemen we je in dit artikel aan de hand mee. En behandelen we stap voor stap alle producten die essentieel zijn voor het inrichten van een efficiënt en vooral fijn kantoor.

De ruggengraat van je kantoor

Als we het over de ruggengraat van je kantoor hebben kan er maar één ding bedoeld worden. Dit is namelijk de bureaustoel. De bureaustoel is namelijk het belangrijkste onderdeel van je werkplek.

Hier zit je immers vaak en lang achter elkaar in en moet dus voldoen aan jouw eisen op dit gebied.

Nederlanders brengen het grootste gedeelte van hun dag zittend door. Dit is ook niet gek aangezien veel mensen werkzaam zijn op kantoor. Maar liefst 32,1% van de Nederlanders boven de 15 jaar zit gemiddeld 7,5 uur of meer per dag. Kortom is het dus erg belangrijk om een goede bureaustoel te hebben. Indien je een op zoek bent naar een nieuwe bureaustoel is het handig om op de volgende zaken te letten:

  • Verstelbare hoogte
  • Verstelbare armleuningen
  • Verstelbare rugsteun
  • Verstelbare lendensteun (handig voor mensen met rugklachten)

Als je goed rekening houdt met de bovenstaande zaken is het uitzoeken van een bureaustoel een gemakkelijke taak. Vergeet echter niet dat de keuze qua stoel afhankelijk is van de persoon en zijn of haar voorkeuren. Probeer dus echt rekening te houden met persoonlijke voorkeuren.

Een zit of sta-bureau?

Mensen maken tegenwoordig gebruik van het internet en allerlei apparaten zoals smartphones, tablets en laptops. Hierdoor is het mogelijk erg flexibel te zijn en je werkzaamheden vanaf elke mogelijke locatie uit te voeren. De praktijk wijst echter uit dat het werken aan een bureau nog steeds de voorkeur heeft. Maar waar moet je nu op letten bij een kwalitatief bureau?

Een zit of sta-bureau?

Allereerst is het belangrijk om een keuze te maken tussen een zit of sta-bureau. Zit-bureaus zijn de normale bureaus waar je dus zittend aan werkt. Echter is er vanuit de maatschappelijke behoefte om meer te bewegen ook een ander soort bureau op de markt gekomen. Dit is een zogenoemd sta-bureau. Dit hogere bureau maakt het mogelijk om staand je werk te verrichten waardoor je veel voorkomende klachten bij langdurig zitten voorkomt. Een sta-bureau is dus erg goed voor je!

“Wist je dat gemiddeld 60 tot 80% van de zittende werkende mensen te maken krijgt met rugklachten?”

Verder zijn er nog enkele zaken waar je op moet letten, gelukkig zijn deze voor beide typen bureaus hetzelfde. Of je nu dus kiest voor een zit of sta-bureau maakt niet uit. Let allereerst op de verschillende instelbare hoogtes. Indien je deze niet aan kunt passen aan jou ideale zit of stahoogte is het verstandig om naar een andere mogelijkheid te kijken. Maak vervolgens voor jezelf een goede afweging hoeveel werkruimte je nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in een beroep met veel papierwerk, dan kan een groot werkoppervlak uitkomst bieden. Niets is immers zo vervelend als het opslaan van papierwerk of ander werk onder of naast je bureau.

Als laatste is het handig om te letten of een bureau beschikt over een kabelgoot. Een kabelgoot is een goot, vaak onder of achter het bureau, waarin je voedingskabels van bijvoorbeeld je computer kan leggen. Hierdoor heb je geen geklungel meer met allerlei kabels die in de knoop raken. Ideaal dus indien je gebruik maakt van veel hardware.

Zorg voor de juiste verlichting

Een vaak vergeten maar erg belangrijk onderdeel van je kantoorinrichting is de verlichting.

Goede verlichting in je kantoor zorgt namelijk voor aangename werkomstandigheden en een vergrote productiviteit. Te weinig verlichting of verlichting met een te lage intensiteit zorgt namelijk voor slaperigheid en concentratieproblemen. Verlichting met een te hoge intensiteit kan juist weer zorgen voor hoofdpijn. Dit zijn zaken die jij als ondernemer natuurlijk wilt voorkomen.

Hiernaast is het ook handig om te weten dat het volgens Europese richtlijnen voor ondernemers verplicht is te kiezen voor ledverlichting. Kom dus niet voor verrassingen te staan en zorg voor een juiste bedrijfsverlichting.

Denk ruimtebesparend (hoekbureau!)

Heb je een kleine kantoorruimte maar behoefte aan veel inventaris zoals bureaus, bureaustoelen, kantoorkasten en bijvoorbeeld vergadertafels? Dan dien je efficiënt om te gaan met de beschikbare ruimte. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meubels beschikbaar die hierop inspelen.

Zo zijn er bijvoorbeeld kantoorkasten met schuifdeuren. Doordat de kast dus geen openslaande deuren heeft kan deze geplaatst worden in kantoren met weinig beschikbare ruimte.

Of kijk bijvoorbeeld eens naar hoekbureau. Doordat dit type bureau in de hoek van je kantoor past maak je handig gebruik van anders onbenutte ruimte. Ook kan je de ruimte waar je anders een bureau had geplaatst weer gebruiken voor andere zaken. Richt bijvoorbeeld een leuke koffiehoek in ter ontspanning.

 

You may also like