Hoe weet je of je een glutenintolerantie hebt?

Hoe weet je of je een glutenintolerantie hebt?


Bij House Of Lou houden we niet alleen van gezond eten, maar genieten we op zijn tijd ook erg van ongezonde lekkernijen. Soms smikkelen wij een cakeje, snoepje of koekje op en zolang we dit soort snacks met mate nuttigen, vinden we dat dat best moet kunnen. Maar boodschappen voor ons team doen kan erg lastig zijn, want een aantal van onze collega’s eten glutenvrij. Daarom gingen wij op zoek naar een goede online winkel waar wij al onze glutenvrije tussendoortjes kunnen bestellen. We vonden Glutenvrij LePoole. Deze webshop verkoopt een groot aanbod aan glutenvrije producten, van glutenvrije snoepjes en koekjes tot zelfs glutenvrije chips.

Is glutenvrij eten gezond?

Mensen die een glutenvrij dieet volgen, kunnen coeliakie hebben. Dat betekent dat ze ziek worden als ze producten met gluten eten. Gluten zijn eiwitten die van nature in granen zoals tarwe, rogge en gerst voorkomen. Ongeveer één procent van de Nederlandse bevolking kan niet tegen deze eiwitten en mag daarom bijvoorbeeld geen brood, cake of koek eten. Ook als je een glutensensitiviteit – ook wel bekend als NCGS of Non Celiac Gluten Sensitivity – hebt, kun je ervoor kiezen om minder of geen gluten te eten. Vaak voel je je dan een stuk beter dan als je ze wel eet. Een glutensensitiviteit komt overigens veel vaker voor dan coeliakie. Waarschijnlijk hebben zo’n vijf tot acht procent van de mensen in Nederland last van NCGS, al valt dit niet medisch aan te tonen. Wel zijn er een aantal kenmerken waarmee je kunt vaststellen of jij last hebt van Non Celiac Gluten Sensitivity.

Wat zijn de kenmerken van NCGS?

 

  • Buikpijn na het eten van producten met gluten;
  • Een opgeblazen gevoel;
  • Winderigheid;
  • Diarree of constipatie;
  • Hoofdpijn;
  • Depressieve gevoelens;
  • Chronische vermoeidheid;
  • Gewichtsverlies;
  • Huidproblemen.

Hoe volg je een glutenvrij dieet?

Een glutenvrij dieet volgen is veel makkelijker dan je denkt. Je kunt verse groente en fruit bijvoorbeeld zonder zorgen opeten, want die bevatten van nature geen gluten. Ook alledaagse producten als: water, thee, koffie, olie, roomboter en de meeste halvarines en margarines kun je gewoon blijven nuttigen. Vis, peulvruchten, tofu, vlees, ei en ongezouten noten zijn daarnaast ook nog eens allemaal glutenvrij. Zo kom je iedere dag al een heel eind. Verder kun je net als ons team glutenvrij snoep, glutenvrije koek en glutenvrij brood bestellen bij Glutenvrij LePoole. Deze webshop verkoopt vervangende producten voor al het eten dat bij andere winkels gluten bevat. Je merkt bijna geen verandering in je eetpatroon. Daarbij hoef je niet eerst alle etiketten van lekkernijen op allergie-informatie te controleren. Ga jij ook glutenvrij eten? Doe dan net als het House Of Lou-team je boodschappen bij Glutenvrij LePoole!

You may also like