Hoe werken biologisch afbreekbare koffiecups?

Hoe werken biologisch afbreekbare koffiecups?


Het is fijn om ook met je koffiegewoontes een impact te kunnen maken op het milieu. Dat kun je doen door herbruikbare koffiecups te gebruiken, of juist recyclebare. Maar wist je dat je gemakkelijk nog een steentje extra kunt bijdragen? Dat doe je met biologisch afbreekbare koffiecups. Deze koffie-capsules worden gemaakt van materialen die de natuur zelf kan afbreken, in plaats van van plastic en aluminium. Hierdoor hoeven ze na gebruik niet in de grijze bak te worden gegooid en dragen ze niet bij aan onze groeiende afvalstapel. In plaats daarvan kun je ze simpelweg in de groene bak doen. Hoe dat werkt? In dit artikel vertellen we je er meer over!

Afbreekbare koffiecups

Biologisch afbreekbare koffiecups worden gemaakt van duurzame materialen zoals mais en suikerriet. Die kunnen onafgebroken geplant en geoogst worden, waardoor ze een lage impact op het milieu hebben. Omdat ze in een composteringsinstallatie volledig afbreken, veroorzaken ze ook geen afval of vervuiling. De natuur kan de koffiecups, onder de juiste omstandigheden, al binnen twee weken afbreken. Je kunt van suikerriet en mais een stof maken die veel wegheeft van plastic en daarom goed gebruikt kan worden om koffiecups van te maken. Tijdens het gebruik zul je het verschil niet merken; de koffie is net zo lekker als die uit wegwerpcups. Wil je dus Nespresso cups kopen? Denk eens aan biologisch afbreekbare cups!

In de groene bak

De koffiecup kan nadat je je kopje koffie hebt gezet gewoon in de groene bak worden gedaan. Hij gaat dan mee naar een composteringsinstallatie. Daar zijn de omstandigheden zo dat de cup sneller zal vergaan dan een bananenschil. Binnen 2 á 3 weken zul je er niets meer van terugvinden. De grondstoffen worden opgenomen in de composthoop, net als de voedzame koffieprut. Daarvan kan vervolgens hoogwaardige compost van gemaakt worden, waar weer nieuwe planten van kunnen groeien. Op die manier is de cyclus dus weer rond zonder dat er afval is vrijgekomen. Je kunt biologische koffiecups (nog) niet op je eigen composthoop kwijt: ze hebben een bepaalde temperatuur nodig om volledig afgebroken te worden.

Een duurzame keuze

Het feit dat de cups volledig afgebroken kunnen worden, zorgt ervoor dat ze duurzamer zijn dan bijvoorbeeld herbruikbare of recyclebare capsules. Daarnaast scheelt het je ook veel werk. Je hoeft de koffiecups niet na gebruik in te leveren bij een recyclebak, of handmatig opnieuw te vullen. Je kunt de koffiecups simpelweg kopen en na gebruik in de groene bak doen. Wist je dat je het jezelf nog gemakkelijker kunt maken? Met een koffie-abonnement worden jouw cups precies wanneer je ze nodig hebt thuisbezorgd.

You may also like