Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?


Dat het aanschaffen van zonnepanelen een zeer goede investering is, daar zijn steeds meer mensen van overtuigd. Vergeleken bij de lange levensduur van zonnepanelen (tot wel dertig jaar) is de terugverdientijd van je zonnepanelen hoe dan ook relatief kort. Desondanks geldt de aanschaf van zonnepanelen natuurlijk nog wel altijd als dure aangelegenheid. En als je een dusdanig grote uitgave doet, dan is het logisch om te weten wat je eigenlijk precies koopt en dus ook hoe zonnepanelen grofweg werken. In de werking van zonnepanelen zal dit artikel je meer inzicht verschaffen.

De werking van zonnepanelen in een notendop

Zoals je waarschijnlijk wel weet vangen zonnepanelen in feite zonne-energie op. Wanneer deze panelen aan zonne-energie worden blootgesteld treedt een bepaald proces in werking. Daarbij functioneert het silicium, waar zonnepanelen grotendeels van gemaakt zijn, een grote rol. De elektronen van deze halfgeleider raken namelijk ‘los’ zodra deze te maken krijgen met zonne-energie. In de vele zonnecellen waar zonnepanelen uit bestaan ontstaat vervolgens spanning. De zonnecellen binnen een paneel zijn aan elkaar geschakeld. Dat maakt dat er stroom door het paneel gaat lopen.

Waarom is de omvormer zo belangrijk?

Wanneer je een aantal zonnepanelen koopt, dan zal in de buurt van deze panelen, aan de binnenkant van het huis, ook een omvormer worden geplaatst. Door middel van bekabeling zijn de verschillende elementen met elkaar verbonden. De omvormer is een apparaat dat de door de zonnepanelen gegenereerde gelijkstroom wordt omgezet tot wisselstroom. Dit is namelijk het type stroom dat je daadwerkelijk thuis kunt gebruiken.

Wanneer zijn micro-omvormers of power-optimizers nodig?

Idealiter heb je aan het bovenstaande al genoeg informatie over de werking van zonnepanelen. Echter kan het door omstandigheden zijn dat jouw zonnepanelen niet hun gewenste opbrengst realiseren. Dit zou kunnen worden veroorzaakt door panelen die (deels) in de schaduw liggen.

Belangrijk om te weten is dat bij zonnepanelen geldt dat het hele systeem zo goed werkt als het zonnepaneel met de laagste opbrengst. Als dus ook maar één van je bijvoorbeeld tien zonnepanelen slechter presteert, dan hebben de andere negen panelen ook meteen een lagere opbrengst.

Als je te maken hebt met één of meerdere slecht presterende zonnepanelen, dan kun je daar op verschillende manieren iets aan doen. Zo zou je kunnen kiezen voor micro-omvormers. Dat zou inhouden dat elk zonnepaneel zijn eigen omvormer krijgt. Een andere optie bestaat uit de installatie van power-optimizers bij de zonnepanelen met lagere opbrengsten. Door een power-optimizer wordt het vermogen van een dergelijk zonnepaneel opgevijzeld.

Dit gebeurt er met de opgewekte elektriciteit

Opgewekte zonne-energie wordt in de zonnepanelen dus al omgezet in gelijkstroom, waarna de omvormer er wisselstroom van maakt. Het mooie daarvan is dat je deze wisselstroom gelijk zelf thuis kunt gebruiken. Elektrische apparatuur die je overdag, bij zonlicht, aan hebt staan werkt dus in principe volledig op elektriciteit die je zelf hebt opgewekt. Mocht je op een bepaald moment meer stroom opwekken dan gebruiken, dan lever je deze elektriciteit terug aan het net. Je energieleverancier betaalt je hier een vergoeding voor.

You may also like