Hoe zet je een rolgordijn in tegen verkleuring van je inrichting?


April was tot en met de paasdagen grillig, koud met sneeuw en hagel en een week later met zomerse temperaturen tot 27 graden. De felle zon en de schrale wind zorgden voor veel uitdroging en fel zonlicht in huis. Maar goed dat er rolgordijnen zijn. Het rolgordijn is nog steeds één van de meest populaire raamdecoraties en dat is al sinds mensenheugenis zo. Het beschermen van je interieur tegen zonlicht is met rolgordijnen zó gepiept. Je rolt ze naar beneden en klaar.

Welke rolgordijnen helpen het best

screen rolgordijnen

 Screen rolgordijnen

Het hangt natuurlijk ook een beetje af van de ruimte. Hoeveel zon wil je tegen houden, wil je wel een lichte kamer houden of wil je een ruimte verduisteren. Rolgordijnen bestaan van doorzichtig transparant ( als vitrage) tot volledig verduisterende rolgordijnen. Daar tussen bevinden zich nog semi transparante. Alles even op een rij:

  • Transparante rolgordijnen: Hiermee kun je het licht filteren en zelf nog een beetje naar buiten kijken.  Vergelijk het met vitrage. Overdag heb je geen inkijk maar kijk je zelf wel nog naar buiten. In het transparante bestaan verschillende gradaties zodat je eenvoudig de doorkijk die jij wenst kunt kiezen.
  • Semitransparante rolgordijnen: De groep is erg groot. Hieronder vallen screen rolgordijnen welke veel licht door laten en soms nog een beetje doorzichtig zijn. Ze houden best veel zon tegen maar zorgen ervoor dat de kamer niet donker wordt.  De meeste semi transparante rolgordijn stoffen laten in  lichte kleuren wel nog licht door maar in donkere kleuren nog maar weinig.  Een donker rolgordijn kan je kamer dus ook laten schemeren. Deze groep rolgordijn stoffen zijn ondoorzichtig. Je kunt er dus niet door naar buiten kijken en men kan ook niet door het doek naar binnen kijken als in de avond het licht brandt.
  • Verduisterende rolgordijnen: Omdat deze groep rolgordijnen het binnen donker maakt, worden deze het meest gekozen in de slaapkamer. De rolgordijn stof is ondoorzichtig.  Heb je een raam op het zuiden, en gebruik je het rolgordijn veel overdag, let dan heel erg op de kleur. Donkere kleuren nemen méér warmte op waardoor ze een kamer tot wel 5 graden extra kunnen opwarmen. Kies in dit geval een lichte kleur.  Houdt je toch van donkere kleuren, kies dan een doek met een witte warmte werende achterzijde. Een goed verduisterend rolgordijn met een witte achterzijde vindt je hier

Conclusies

Het beschermen van je interieur doe je het best met screen rolgordijnen, semi transparante of verduisterende rolgordijnen. Let er bij een rolgordijn dat verduisterend werkt op bovengenoemde tips met betrekking tot warme en licht.

 

You may also like