Hoe zinvol is detoxen eigenlijk?
Detoxen wordt steeds vaker als heilige graal gezien in de dieetcultuur. Van oorsprong werden detoxkuren echter meestal in een afkickkliniek gebruikt. Hierbij werd iemand met een verslaving plotseling van alle schadelijke stoffen verwijderd. Zo werd het lichaam in één klap ontgift, waarna er met de verdere behandeling gestart kon worden. Detoxen betekent dan ook ontgiften.
Voor mensen die niet met een drugsverslaving kampen en in een direct opname afkickkliniek terechtkomen is dat misschien een vreemd begrip. Ontgiften. Van wat dan? Je eet toch eigenlijk heel gezond? Dat zou je misschien denken, maar in veel voedingswaren zitten ongezonde stoffen verstopt. Door te detoxen zorg je ervoor dat jouw lichaam minder trek heeft in het ongezonde, minder vraagt naar zoetigheid en het makkelijker is om meer groenten en fruit te introduceren. Maar hoe zinvol is detoxen in de dieetcultuur nu eigenlijk?
Wat gebeurt er tijdens het detoxen?
De bedoeling van het detoxen is dat het lichaam ‘ontgift’ wordt. Zogenaamd van de gifstoffen die we dagelijks binnenkrijgen. Hierbij denken we niet alleen aan de vervuilende stoffen die we op dagelijkse basis inademen, maar ook aan de chemische stoffen die in ons eten verwerkt zitten. Denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit die in aanraking zijn gekomen met chemische bestrijdingsmiddelen. Door te detoxen worden al deze schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd voor een gezondere lichaam en geest.
Tenminste, dat is wat er wordt gezegd over het detoxen. Maar is dit wel zo zinvol? In principe is het lichaam namelijk zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van deze gifstoffen. En hier is hij – als het goed is – uitermate voor geschikt.
De werking van lever en nieren
De eventuele gifstoffen die door het lichaam zouden kunnen worden opgeslagen, worden – mits deze goed werken – vanzelf gefilterd door de lever en nieren. Dit zijn de organen die van nature een zuiverende werking vervullen voor het lichaam. Als het goed is, heeft het lichaam dus voor het ontgiften eigenlijk helemaal geen detoxkuur nodig. Je lichaam ruimt alle niet-lichaamseigen stoffen namelijk vanzelf op. Toch betekent dit niet dat detoxen helemaal geen positieve effecten kan hebben op het lichaam.
Positieve werking van een detoxkuur
De oorspronkelijke functie van een detoxkuur is dus eigenlijk een beetje achterhaald. Voor het reinigen van het lichaam is detox niet nodig, omdat het lichaam dit vervolgens weer zelf opruimt. Een detoxkuur kan wél helpen als kickstart voor een dieet. Je eet even enkel de zuiverste producten met dus relatief weinig calorieën. Hierdoor verbrand je snel veel vocht en vliegen de eerste kilo’s er alvast af. Bovendien zit je door deze overdaad aan vitamines en mineralen ook gewoon een stuk lekkerder in je vel. Zowel mentaal als lichamelijk gezien. Een detox is volgens het Voedingscentrum dan ook helemaal niet schadelijk. Wel is het belangrijk dat je niet te lang in een extreem calorietekort blijft zitten, anders loopt je lichaam mogelijk schade.
De basis van het ontgiften ligt dus bij jezelf. Eet gezond, drink veel water en beweeg voldoende. Op die manier blijven lichaam en geest in harmonie.