Heb je een houtkachel? Dan kunnen deze accessoires niet ontbreken

Heb je een houtkachel? Dan kunnen deze accessoires niet ontbreken


Ga je binnenkort een houtkachel in je huis laten plaatsen? Dan is het een goed idee om alvast een aantal handige accessoires in huis te halen. Zo heb je natuurlijk aanmaakzakjes of -blokjes nodig en een mand om je houtblokken in te bewaren, maar ook kachelhandschoenen, ruitenreiniger en schoorsteenveegpoeder zijn handige dingen om achter de hand te hebben. Daarmee houd je je haard in topconditie en heb je alles bij de hand waarmee je je kachel veilig en duurzaam kunt stoken. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een houthaard? Lees snel verder!

Welke accessoires heb je nodig?

Het is een goed idee van tevoren in kaart te brengen welke kachelaccessoires je al in huis hebt. Heb je al een plek waar je je houtblokken op wilt slaan? En heb je de juiste spullen in huis waarmee je je kachel gemakkelijk kunt schoonmaken? Het is belangrijk om het rookkanaal van je kachel minimaal één keer per jaar te reinigen, ook wanneer je niet vaak stookt, anders loop je het risico op schoorsteenbrand. Maak het rookkanaal dan ook schoon met schoorsteenveegpoeder tijdens deze onderhoudsbeurten. Dat vermindert het risico op brand.

Veilig stoken met de juiste accessoires

Ook andere onderdelen voor houtkachels kunnen je helpen om veiliger te stoken. Denk bijvoorbeeld aan een handgesmeed haardstel of juist hittebestendige handschoenen. Ook een kachelventilator of een rooster kan nodig zijn. Een kachelventilator zorgt ervoor dat de warmte beter door de kamer waar de kachel in staat verdeeld wordt, zodat de ruimte gemakkelijker opwarmt. Dat verhoogt het rendement van de kachel en zorgt ervoor dat je minder brandhout hoeft te stoken om het huis prettig te verwarmen. Ook een Kindling Cracker is een echte aanrader. Daarmee kun je je hout op een gemakkelijke en veilige manier splijten.

Van aanmaakblokjes tot firestarters

Ook de accessoires die je regelmatig nodig hebt bij het aansteken van je houtkachel kun je het beste van tevoren inkopen. Zorg bijvoorbeeld dat je een voorraadje aanmaakblokjes of firestarters in huis hebt. Wist je dat ook een houtvochtigheidsmeter handig is om in huis te brengen? Als het brandhout dat je wilt stoken een te hoog vochtpercentage heeft, zal er veel rook ontstaan en brandt het hout minder goed. Met een vochtpercentagemeter kun je gemakkelijk controleren of de houtblokken droog genoeg zijn om mee te stoken. Daarmee stook je veilig, duurzaam en schoon.

You may also like