IFTTT wat is het

IFTTT: wat is het en wat kun je ermee?


Wellicht heb je al eerder iets gelezen of gehoord over IFTTT, maar weet je niet precies wat dit inhoudt. Dat is zeer begrijpelijk. IFTTT is een veelomvattende term die staat voor een evolutie in het digitale leven. De afgelopen jaren werden er veel smart producten geïntroduceerd. Van smart lampen tot radiatoren, stofzuigers en zelfs koffiezetapparaten. Je kon het zo gek nog niet verzinnen of het werd op de markt uitgebracht. IFTTT speelt een belangrijke rol in je smart home. Maar wat is het precies en wat kun je ermee? Dat lees je in dit artikel!

Wat is IFTTT precies?

IFTTT staat voor ‘If This Then That’, dit klinkt een beetje als wartaal maar is een zeer duidelijke beschrijving van zijn rol binnen een smart home. Het is een gratis platform dat alle smart apparaten met elkaar kan verbinden. Hierdoor zijn de smart producten eenvoudiger te bedienen en kunnen ze optimaal communiceren met elkaar. If This Then That, oftewel: als dit, dan dat. Alle acties hebben een gevolg. Bij het aansluiten van meerdere apparaten, zullen alle acties een gevolg op elkaar hebben. Als dominosteentjes zijn de apparaten met elkaar verbonden. Iedere actie heeft een gevolg.

Hoe werkt het?

De formule achter IFTTT is eigenlijk heel simpel te gebruiken. Als er een situatie ontstaat, dan wordt het volgende geactiveerd. Als je van huis vertrekt, zal de beveiligingscamera ingeschakeld worden. Als je thuiskomt zorgt de thermostaat ervoor dat de temperatuur binnenshuis aangenaam is. Iedere actie kent een logisch gevolg.

IFFT wordt niet alleen gebruikt voor het koppelen van slimme apparaten, maar ook om jou het leven een stuk gemakkelijker te maken. De app is altijd verbonden met je smartphone. Deze kan automatische gebeurtenissen van het internet opslaan en jouw internetgedrag omzetten naar daden. Als je een Youtube filmpje liket, zal deze het liedje toevoegen op jouw muzieklijst. Als er een hittegolf wordt voorspelt, zal IFFT een reminder sturen om je extra in te smeren vandaag.

Wat zijn Applets?

Wanneer je informatie verzamelt over IFTT, zullen de termen ‘Applets’ en ‘Triggers’ vaak gehoord worden. Toch klinkt die terminologie niet bepaald bekend in de oren. Wat houden deze termen precies in en wat betekent dit voor jouw Smart home?

  • Applets zijn eenvoudig te gebruiken via de IFTT app. Hier vind je vanzelf applets die op dit moment geactiveerd zijn op jouw smartphone. Het is ook mogelijk om een nieuwe applet te activeren of op te zoeken. Dit doe je door de functie ‘Services’ te gebruiken.
  • Triggers zijn alle kanalen en gebeurtenissen die gebruik kunnen maken van IFTTT. Denk hierbij aan Facebook, WordPress, IOS, Android en Twitter. Al deze triggers kunnen bepaalde handelingen uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een specifieke hashtag, een nieuwe foto op Facebook en ga zo maar door.

In een smart home zijn vooral de applets voor smart producten zeer belangrijk. Deze automatiseren en koppelen de smart apparaten voor een optimale werking. Wanneer je een bepaalde service selecteert, ontvang je een lijst met de meest populaire applets. Vervolgens kies je de applet die je wilt activeren en kun je hier direct gebruik van maken. Met IFTTT optimaliseer je het gebruiksgemak binnen jouw smart home.

You may also like