Is een bromfietsverzekering verplicht

Is een bromfietsverzekering verplicht?


Bij goed weer lekker rondrijden op jouw bromfiets met het zonnetje in je gezicht en geen parkeerproblemen of files voor jou. Met een bromfiets heb jij lekker veel vrijheid. Vergeet echter niet dat je ten opzichte van een gewone fiets, wel verplicht bent om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) af te sluiten zodra je het kenteken van een bromfiets op jouw naam hebt laten registreren.

Waarvoor ben je verzekerd met een WA verzekering?

Een WA-verzekering dekt de kosten van schade die je bij anderen veroorzaakt tijdens het gebruik van de bromfiets. Denk hierbij aan materiële schade zoals een deuk in een auto die je per ongeluk veroorzaakt omdat de bromfiets is omgevallen, maar ook letselschade aan personen is meeverzekerd. Stel je bijvoorbeeld voor dat je tegen een fietser botst die gewond raakt tijdens de val. Dan is zowel de schade aan die fiets verzekerd (de materiële schade), maar ook de kosten van de ambulance naar het ziekenhuis en de eventuele medische kosten die de fietser moet maken zijn dan meeverzekerd (de letselschade).

Neem even de tijd voor het afsluiten van een goede verzekering

Het afsluiten van een bromfietsverzekering kan bijvoorbeeld bij de dealer waar je de bromfiets koopt, maar tegenwoordig hebben alle verzekeraars wel een eigen website waardoor je ook heel snel zelf online een verzekering kunt afsluiten. Niemand vindt het lezen van de kleine lettertjes leuk, maar toch is het belangrijk even goed te kijken naar een aantal verzekeraars en de schades die ze dekken. Een brommerverzekering of bromfietsverzekering vergelijken kan helpen om snel veel verschillende verzekeraars te vergelijken. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer er onverhoopt iets gebeurt.

bromfietsverzekering vergelijken

Welke verzekeringen zijn er voor bromfietsen?

Naast de verplichte WA-verzekering kun je bij de meeste verzekeraars kiezen voor verschillende aanvullende verzekeringen zoals een diefstal- en brandverzekering, een (beperkte) cascoverzekering en een opzittendenverzekering. Kijk dus even goed naar welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Heb je een gloednieuwe bromfiets, dan is een volledige cascoverzekering aan te raden. Heb je daarentegen een oudere bromfiets die bij diefstal een hele lage dagwaarde zal hebben, dan weegt de hogere verzekeringspremie wellicht niet op tegen het bedrag dat uitgekeerd zou worden bij diefstal.

Let ook op het eigen risico
Als laatste is het belangrijk om bij het maken van je keuze rekening te houden met het eventuele eigen risico. Bij sommige verzekeraars heb je geen enkel eigen risico en bij anderen is het eigen risico behoorlijk hoog. Mocht je aanspraak willen maken op je verzekering, dan is het wel zo fijn te weten welke kosten voor jouw eigen rekening zullen zijn.

Bromfiets schorsen of verzekering beëindigen

Wanneer je de bromfiets langere tijd niet op de openbare weg parkeert of gebruikt, dan kun je het kenteken laten schorsen en je verzekering tijdelijk stopzetten. Wanneer je de bromfiets verkoopt, dan kun je de verzekering beëindigen door het overschrijvingsbewijs aan de verzekeraar te tonen.

 

You may also like