Wat is dim sum en waarom is het populair

Wat is dim sum en waarom is het populair?


In Azië, en dan met name in China, is dim sum al vele jaren enorm populair. Langzaam maar zeker krijgt dim sum ook in landen zoals Nederland meer voet aan de grond. Maar wat is het van oorsprong uit China afkomstige dim sum eigenlijk en waarom is het zo populair? Je kent de antwoorden op deze twee prangende vragen na het lezen van dit artikel.

Ontbijt, brunch of lunch

Het eerste kenmerk van dim sum is dat het hierbij gaat om hapjes en gerechten die je als ontbijt, brunch of lunch kunt bestellen. Dit is een belangrijk kenmerk, want als je ’s avonds naar een Chinees restaurant zou gaan in de hoop te gaan dim summen, dan kom je ongetwijfeld bedrogen uit.

De meeste Chinezen eten deze maaltijd rond het einde van de ochtend. Westerlingen zouden dit waarschijnlijk eerder aan het begin van de middag doen. Hoe dan ook kun je in Chinese restaurants producten van de dim sum menukaart doorgaans tot een uur of drie à vier in de middag bestellen.

De meest uiteenlopende kleine hapjes

Bij dim sum is er geen sprake van borden vol rijst met groenten, vlees en veel saus. Daarentegen draait het allemaal om kleine hapjes die in bescheiden, afgepaste hoeveelheden worden opgediend. In die zin lijkt dim sum veel op het Spaanse tapas concept.

Veel mensen denken bij dim sum onmiddellijk aan dumplings. Dat is niet geheel ten onrechte, want in een zichzelf serieus nemend dim sum restaurant zul je zeker verschillende soorten dumplings kunnen krijgen. Een goede dim sum menukaart biedt echter veel meer opties dan dat alleen. Zo zijn er talrijke vlees hapjes, gevulde groenten en rijstvellen, visgerechtjes, zoetigheden, noedelgerechten, flensjes en broodjes die tot typische dim sum gerechten gerekend mogen worden. Veel van deze gerechten worden gestoomd of gefrituurd.

Thee

Doorgaans hoort thee echt bij de Aziatische keuken, specifiek bij dim sum. Thee wordt vaak zelfs als minstens net zo belangrijk beschouwd als het eten. Verder kunnen bij bepaalde soorten gerechten specifieke soorten thee het meest passend zijn. Gangbaar is evenwel om met je hele gezelschap een pot thee te delen. Is deze pot leeg, dan draai je het potdeksel om. Dat is voor het personeel het teken dat ze een nieuwe pot mogen brengen. Wil je deze thee zelf inschenken? Dan schrijft de etiquette voor dat je eerst je tafelgenoten voorziet van nieuwe thee. Je serveert jezelf tenslotte als laatste.

De populariteit van dim sum verder verklaard

Goed, inmiddels ben je op de hoogte van de belangrijkste kenmerken van dim sum. Maar waarom is dim sum nu zo geliefd? Nou, die populariteit schuilt ‘m in de volgende factoren:

  • Dim summen is een echte sociale aangelegenheid. De bedoeling is namelijk dat je diverse kleine gerechten bestelt en deze samen deelt.
  • Aangezien het om kleine porties gaat kun je naar hartenlust nieuwe dingen en gerechten proeven. Zo doe je nieuwe ideeën en inspiratie op. En lust je eens iets niet, dan deert dat ook niet.
  • Goede dim sum restaurants beschikken over een dusdanig rijke menukaart dat er voor ieder wat wils is. Zo kunnen zowel fervente vleeseters als vegetariërs er prima terecht.

You may also like