De juiste keukenverlichting: waar moet je op letten?


Keukenverlichting is vaak het laatste waar je aan denkt als je een nieuwe keuken laat installeren. Dit terwijl een goede keukenverlichting van essentieel belang is voor een verhoogd wooncomfort. Het is niet alleen heel praktisch, hoe moet je anders jouw geweldige kookkunsten bewonderen?, maar ook nog een enorm sfeervol. Keukenverlichting is een heel breed begrip. Deze kunnen we vaak onderverdelen in 3 verschillende groepen: sfeerverlichting, werkverlichting en basisverlichting. Ben jij benieuwd waar jouw keukenverlichting aan moet voldoen? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten.

Combinatie van verschillende lampen

Een keuze maken tussen talloze verschillende lampen is vaak enorm lastig. Maar hoe zou je het vinden als dit helemaal niet nodig blijkt te zijn. Juist de kunst van het combineren van verschillende lampen is van essentieel belang om voldoende keukenverlichting in huis te halen. Veel mensen maken juist de fout om zich te richten op één specifieke lamp. Vaak gaat dit om basisverlichting of werkverlichting. Het gevolg is dat je uiteindelijk niet geniet van een sfeervolle keuken, maar meer het gevoel hebt dat je in een horecagelegenheid aan het werk bent. Foute boel dus!

Het combineren van verschillende soorten lampen kan enorm in jouw voordeel werken. Stel een duidelijk lichtplan op voordat je aan de slag gaat. Gebruik hiervoor de plattegrond van je huidige of nieuwe keuken. Teken vervolgens precies in waar bepaalde lampen moeten komen. Denk aan werkverlichting bij het werkblad of het fornuis en kies voor een centraal middelpunt voor de basisverlichting. Vervolgens kan je kijken waar de sfeerverlichting goed tot zijn recht zal komen.

keukenverlichting

Energiezuinige lampen

Het afgelopen jaar stond in het teken van duurzaamheid en energiezuinig leven. Dit zien we ook terug in de keuze voor verlichting. Natuurlijk kan je voor de traditionele gloei- en hallogeenlampen kiezen, maar deze beschikken over een veel kortere levensduur en werken onzuiniger dan de duurzame varianten. In de keuken is het mogelijk om gebruik te maken van LED verlichting. Vaak wordt deze gebruikt als werkverlichting. In dat geval worden de lampen verwerkt in het werkblad of de keukenkastjes. Hierdoor geniet je altijd van voldoende sfeervol licht om veilig te kokkerellen. Het voordeel van LED verlichting is dat deze zeer energiezuinig zijn en ook nog eens een geruime tijd meegaan. Daarnaast is de verlichting een stuk warmer dan bij tl-verlichting. Zo geniet je van een combinatie tussen werk- en sfeerverlichting. Dat is pas een goede besparing!

enverlichting led

Vraag om advies aan een professional

Kom je er zelf echt niet uit of zie je door de bomen het bos niet meer? Schroom je dan niet om advies te vragen aan een professional. Vaak kunnen winkelmedewerkers je helpen bij het opstellen van een lichtplan. Het is echter ook mogelijk om de leverancier van je keuken hierbij te betrekken. Deze weet precies waar alle lampen het mooist tot hun recht zullen komen en waar eventuele aansluitingen zitten. Dankzij de hulp van een professional weet je binnen mum van tijd welke lampen

You may also like