Kelder uitgraven: tips, inspiratie & aandachtspunten
De kelder laten uitgraven is een slimme manier om meer ruimte in huis te creëren. Tegelijkertijd is het ook wel een heel groot project. Ondergronds te werk gaan en zo meer ruimte creëren in huis? Dat lijkt bijna een onmogelijke opgave voor een simpele doe-het-zelver. Dit vraagt niet alleen om een zorgvuldige planning, maar ook kennis van zaken, de juiste materialen en gereedschap en een secure uitvoering. Iets wat eigenlijk alleen door deskundigen kan worden gedaan.
Ben je ondanks dit alles toch van plan om hiermee verder te gaan? Maar heb je geen idee waar je aan moet denken en of het überhaupt wel mogelijk is? Lees dan verder voor de nodige tips, inspiratie & aandachtspunten die jou verder helpen bij het creëren van een droomkelder.
Tref de nodige voorbereidingen
Voordat de kelder uitgegraven kan worden, is het eerst belangrijk dat een aantal voorbereidingen worden getroffen.
In de eerste plaats moet worden gekeken of het überhaupt mogelijk is om de kelder uit te graven. Dit is zeker niet bij alle woningen het geval. Laat daarom een constructeur met je meekijken en berekenen of er voldoende diepte kan worden gecreëerd, zonder dat dit gevolgen heeft voor de veiligheid van het fundament van de woning. Meestal is er ook een bodemonderzoek nodig.
Wanneer aan al deze verzoeken is voldaan en je over de toestemming van verschillende deskundigen beschikt, is het tijd om bij de gemeente eventuele vergunningen aan te vragen. Welke vergunning(en) nodig zijn, is per gemeente verschillend. Wel adviseren we om zo vroeg mogelijk advies in te winnen en direct te vragen welke informatie nodig is om de aanvraag in gang te zetten. Zo voorkom je dat de verbouwing straks veel vertraging oploopt en weet je zeker dat alles geregeld is voordat ze kunnen beginnen.
Hoe wordt de kelder uitgegraven?
Hoe de kelder kan worden uitgegraven, hangt volledig van de situatie af. In veel gevallen is het al mogelijk om de bestaande ruimte simpelweg te verdiepen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van zuigtechniek. Hierbij wordt een flexibele slang onder de grond geplaatst en wordt al het overtollige zand, vuil en bagger opgezogen om zo de grond verder uit te diepen.
Een groot voordeel van deze methode is dat het zeer snel en veilig is. De klus is binnen no-time geklaard en je loopt ook nog eens minder snel het risico dat belangrijke plekken onder de grond (denk aan leidingen en kabels) geraakt worden. Bovendien hoeft het overtollige zand of grond niet zelf nog worden afgevoerd, maar wordt dit direct opgeslagen in de wagen en meegenomen. Zo wordt dus flink wat tijd bespaard en kan er direct verder gewerkt worden in de ruimte.
Isolatie en waterdicht maken
Het is vooral belangrijk dat de kelder goed geïsoleerd wordt en waterdicht wordt gemaakt. Zeker als je hier een bruikbare ruimte van hoopt te maken. Zo voorkom je vochtproblemen en geniet je van een beter binnenklimaat in de kelder. Meestal worden er speciale membranen of coatings op de wanden en vloer aangebracht om zo te voorkomen dat er grondwater in de kelder kan komen.