Kerstspreuken je kunt er alle kanten mee op

Kerstspreuken: een onmisbaar element tijdens de belangrijkste feestdag van het jaar


Als je Kerstmis viert, dan horen daar kerstspreuken bij. Kerstmis staat namelijk in het teken van familie, vriendschap, liefde en geloof (niet eens per se altijd een religieus geloof, maar ook geloof in jezelf, in je naasten en in de band die je met ze hebt). Rond december hangt er in het hele land, ondanks de strenge winters die het kent, een warme sfeer van verbroedering. En wat is nou een betere manier om die fijne sfeer die tijdens de feestdagen in de lucht hangt, tot uiting te brengen in een paar kernwoorden en -zinnen? Daarom zijn kerstspreuken niet alleen ontzettend passend met kerst, maar ook nog eens heel erg populair. Iedereen kent er op zijn minst wel één, en ze worden veel gebruikt in allerlei verschillende situaties. De meest populaire spreuk is uiteraard “een vrolijk Kerstmis en een gelukkig nieuwjaar”. En je voelt hem misschien al aankomen, maar kerstspreuken worden in het overgrote deel gebruikt om anderen fijne dagen, of anderszins geluk, warmte en liefde toe te wensen. Maar wat zijn nou voorbeelden van deze kerstspreuken die in de praktijk veel gebruikt worden? En waar kun je originele kerstspreuken vinden? Wij leggen het je uit!

De twee meest bekende voorbeelden: een combinatie met Nieuwjaar

Net hebben we wellicht de meest bekende versie van de kerstspreuken vermeld. Iedereen heeft deze zin wel eens gehoord en waarschijnlijk ook veelvuldig uitgesproken. Maar er zijn natuurlijk meer soorten kerstspreuken die in de praktijk ook veel gebruikt worden. Neem “de beste wensen”. Dat is eigenlijk een verkorte versie van “een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar”. Ook deze variant kan onder de kerstspreuken van veel populariteit genieten. Je kan hem dan ook overal gebruiken: zowel in de formele als informele sfeer. Wat je misschien opvalt aan onze voorbeelden tot nu toe, is dat in de genoemde kerstspreuken ook een element de revue passeert dat hint op Nieuwjaar. In Nederland is het namelijk heel gewoon om bij de kerstgroet ook meteen een nieuwjaarsgroet te voegen. Dat komt waarschijnlijk omdat Kerstmis vrijwel altijd samenvalt in dezelfde vakantie als Nieuwjaar. Aan de andere kant is het misschien ook wel vrij Nederlands: in één kerstspreuk meteen meerdere groeten verwerken, dat is lekker efficiënt. Je zal je dan afvragen of er ook kerstspreuken zijn die wél specifiek op Kerstmis gericht zijn. En het antwoord is: jazeker, die zijn er uiteraard ook! 

Meer voorbeelden van kerstspreuken

Goed, we hebben dus de twee meest voorkomende ‘kerstspreuken’ behandeld. Wat zijn dan voorbeelden van kerstspreuken die echt betrekking hebben op kerst alleen, zal je je misschien afvragen. Het punt met dit soort kerstspreuken is dat kerstspreuken in het algemeen heel erg afhangen van de persoonlijke invulling van degene die ze schrijft. Er is geen vast kader voor kerstspreuken waar iedereen zich aan moet houden. Dat is dan ook juist het leuke ervan: iedereen kan zijn eigen invulling geven aan de kerstspreuken. Dat betekent dus dat niet elke van de bestaande kerstspreuken, ook al zit het wel in de naam, expliciet zal hinten op Kerstmis. Wat meer voorkomt, is dat kerstspreuken wel elementen bevatten die verwijzen naar bepaalde dingen die typisch zijn met kerst. Neem dit voorbeeld: “HOHO, behalve met de wijn dan”. Deze kerstspreuk richt zich overduidelijk op de bekende uitspraak van de kerstman en maakt er een woordgrapje van. Een ander voorbeeld dat wel expliciet het woord kerst noemt: “We wensen jullie deze kerst plezier van vroeg tot laat en dat het bijzondere kerstgevoel nooit meer over gaat”. Vanwege de rijm heeft het zelfs wat weg van een sinterklaasgedicht. Nog een voorbeeld: “Merry everything and a happy always”. Dit is overduidelijk een variant van de Engelse versie van “vrolijk kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar”. 

Nog meer voorbeelden van kerstspreuken!

Er zijn natuurlijk nog meer voorbeelden van kerstspreuken en deze willen we je natuurlijk niet onthouden! Tot nu toe hebben we vrij korte kerstspreuken behandeld, maar er zijn natuurlijk ook kerstspreuken die meer omvangrijk zijn qua tekst. Neem dit voorbeeld, het heet “lichtpuntjes”, een verwijzing naar Kerstmis als het feest van licht, zoals dat van de Germaanse traditie is overgenomen:

“Soms zijn ze groot

Soms zijn ze klein

Je hoeft ze niet te zoeken

Je kunt ze ook zijn”

Hier is een voorbeeld van de vele kerstspreuken die hinten aan het maken van mooie herinneringen met familie en vrienden tijdens de feestdagen:

“Momenten moeilijk en fijn,

Gedachten groot en klein,

Laat kerst vol herinneringen zijn”

Zo zie je dat je met kerstspreuken alle kanten op kan. Je kan het feest expliciet benoemen, of juist niet. Je kan een kerstspreuk combineren met een wens voor een gelukkig Nieuwjaar, of niet. Je kan verschillende kerstelementen gebruiken om een kerstspreuk omheen te bouwen, of niet natuurlijk. Het gaat er uiteindelijk om wat voor jou het meest persoonlijk voelt!

You may also like