Keto-dieet en sportprestaties: wat je moet weten


Keto-dieet en sportprestaties: wat je moet weten

Als je fitnessdoelen net zo belangrijk voor je zijn als je gezondheid, dan heb je je misschien afgevraagd of het keto-dieet de manier is om beide te bereiken. Kan het keto dieet je helpen om je personal best te verpulveren, of je nu een fervent wandelaar, een recreatieve zwemmer of een weekendhardloper bent? Laten we die vraag ontrafelen.

Vet als brandstof

Het keto-dieet verandert je energiebron. Denk aan je lichaam als een hybride auto. Het draait op twee soorten brandstof: koolhydraten en vet. Met een gewoon dieet is glucose, afkomstig van koolhydraten, de primaire brandstof. Maar als je op een keto-dieet schema bent, worden vetten je belangrijkste bron van energie. Dat betekent dat je lichaam leert om vet efficiënter te verbranden, wat op zijn beurt kan resulteren in verbeterde prestaties bij langdurige, lage tot matige intensiteit oefeningen zoals wandelen, joggen, zwemmen of fietsen.

Ontsteking en herstel

Het keto-dieet kan ook gunstig zijn voor herstel na de training. Denk aan je spieren als wegen. Na een zware training kunnen deze wegen vol “verkeer” (ontsteking) zijn. Het keto-dieet kan helpen bij het opruimen van dit “verkeer”, waardoor je sneller herstelt en klaar bent voor je volgende trainingssessie.

Hoe zit het met intensieve training?

Voor intensievere, anaërobe trainingen, zoals sprinten of gewichtheffen, kan je prestatie enigszins beïnvloed worden tijdens de initiële fasen van het keto-dieet, omdat deze vormen van oefening meestal glucose als brandstofbron vereisen. Maar geen zorgen, naarmate je lichaam zich aanpast aan ketose, kunnen je prestaties verbeteren.

Houd deze tips in gedachten

Aanpassingsperiode: Het kan even duren voordat je lichaam zich aanpast aan het gebruik van vet als primaire brandstofbron. Je kunt wat vermoeidheid ervaren en je sportprestaties kunnen tijdelijk afnemen. Dit is volkomen normaal en wordt vaak de “keto-griep” genoemd.

Hydratatie: Omdat het keto-dieet diuretisch is, moet je ervoor zorgen dat je goed gehydrateerd blijft en voldoende elektrolyten binnenkrijgt om krampen en uitdroging te voorkomen.

Eiwitinname: Hoewel het keto-dieet voornamelijk vetrijk is, moet je nog steeds voldoende eiwitten binnenkrijgen voor spierherstel en -opbouw.

De reis naar fitness en gezondheid is als een marathon, geen sprint. En zoals bij elke marathon, is het de bereidheid om door te zetten en aan te passen die je over de finishlijn brengt. Met het keto-dieet kan die finishlijn er net iets anders uitzien, maar de voldoening van het bereiken van je doelen zal net zo zoet zijn.

 

You may also like