stair lift

Kiezen voor een tweedehands traplift: wel of niet doen?


Steeds meer mensen in Nederland onderzoeken de mogelijkheid voor een traplift. Dit heeft veel te maken met de vergrijzing van ons land, maar ook met de vernieuwde technieken. Voorheen was het voor mensen met een handicap niet mogelijk om thuis te blijven wonen. Zij werden opgevangen in speciale woningen of moesten verhuizen naar een gelijkvloers appartement. Ook voor senioren werd het steeds lastiger om in hun eigen huis te blijven wonen. De komst van de traplift heeft hier verandering in gebracht. Het is inmiddels heel goed mogelijk om lang thuis te blijven wonen en ook met een gehandicapt gezinslid kan iedereen in dezelfde woning blijven wonen. Dit lijken alleen maar voordelen te zijn, maar er kleeft toch wel een groot nadeel aan: de traplift prijs. De meeste mensen verschieten direct van kleur als ze zien hoeveel ze moeten betalen. Niet iedereen beschikt over die financiële ruimte. In dat geval komen tweedehands trapliften goed van pas, maar is dat eigenlijk wel een slim alternatief of gaat dit ten koste van de kwaliteit?

Hoeveel kost een traplift?

De prijs van een traplift is moeilijk te bepalen. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Zo heb je simpele trapliften, maar ook trapliften die extra comfortabel zijn gemaakt met verschillende extra’s. Daarnaast is het ook afhankelijk van je eigen trap. Een traplift voor een rechte trap is logischerwijs minder duur dan een lift voor een spiraaltrap. Een traplift wordt altijd op maat gemaakt. Het is dan ook niet vreemd dat de kosten zeer uiteenlopend zijn. De lift wordt op basis van wensen, eisen en de trap geproduceerd. Voor de één zullen deze kosten hoger liggen dan voor de ander. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de kosten te drukken. Het gebruik van tweedehands trapliften biedt in dat geval de oplossing.

tweedehands traplift

De voordelen van een tweedehands traplift

Een traplift is een maatproduct, hierdoor lijkt het een beetje gek om een tweedehands traplift aan te schaffen. Hoe kan deze traplift immers net zo goed bij jou werken als dat deze bij een ander heeft gedaan? Een gebruikte traplift kan over het algemeen bij elke trap geïnstalleerd worden. Wel is het regelmatig nodig om de rails aan te passen op de nieuwe trap, hiervoor betaal je logischerwijs een bepaald bedrag. Desalniettemin blijft de aanschaf van een gebruikte traplift altijd een stuk goedkoper dan als je deze nieuw zou kopen.

Veel mensen zijn bang dat de kwaliteit van een tweedehands traplift een stuk lager ligt. Niets is echter minder waar. Elke traplift wordt blootgesteld aan meerdere testprocedures en controles, dit om de veiligheid te garanderen. Een traplift mag pas (opnieuw) verkocht worden als deze voldoet aan alle eisen omtrent veiligheid. Je hoeft dan ook nagenoeg niks te merken van een gebruikte traplift. Het verschil merk je enkel in de aanschafkosten. In de meeste gevallen wordt er kozen voor een gebruikte traplift en een nieuwe rails, hierdoor past de lift altijd op jouw trap.

Zie je het toch niet zitten om een tweedehands traplift aan te schaffen? Dan kan trapliften vergelijken solaas bieden. Zo vind je gemakkelijk de goedkoopste traplift die past bij jouw persoonlijke situatie.

You may also like