kind kijkt tv

Zitten jouw kinderen altijd voor de televisie? Zo krijg je ze naar buiten!


De televisie als moderne oppas, er is geen moeder die zich hier nooit schuldig aan heeft gemaakt. Hoe handig is het om de televisie als afleidingsmanoeuvre te gebruiken als je het avondeten staat te koken en de kinderen jengelig worden? Hoe fijn is het om die gigantische driftbui te doorbreken en samen even een filmpje te kijken? Natuurlijk, de televisie biedt af en toe veel voordelen. Toch moeten we ook stellen dat dit een belangrijk nadeel kent. Kinderen raken verslaafd aan het beeldscherm. Ze hebben moeite om zich op een andere manier te vermaken en komen vrijwel niet meer buiten. Heb jij lijdzaam zitten toekijken toen deze verandering in gedrag optrad? Dan is het hoog tijd om daar wat aan te veranderen. Met de volgende tips krijg jij ze weer naar buiten!

Samen nieuw speelgoed kopen

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jouw kind(eren) niet meer voor de televisie weg te krijgen is. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat zijn speelgoed niet meer uitdagend genoeg is voor zijn leeftijd. Ga daarom samen op pad om nieuw speelgoed te kopen. Kijk hierbij naar speelgoed wat past bij de leeftijd. Voor oudere kinderen is speelgoed zoals gravitrax bijvoorbeeld meer geschikt. Verschillende items van Gravitrax zijn al genomineerd als speelgoed van het jaar. Dit speelgoed daagt kinderen uit om eigen constructies te bouwen en de creativiteit de vrije loop te laten. Voor zeer jonge kinderen (onder de 5 jaar) is dit echter minder geschikt.

gravitrax

Als je de kinderen meer naar buiten wilt krijgen, kijk je natuurlijk bij speelgoed wat alleen daar gebruikt kan worden. Zo spreken waterpistolen altijd tot de verbeelding van kinderen en doe je met een glijbaan of speelhuis bijna ieder kind een plezier. Door slim inkopen te doen en je kinderen hierbij te betrekken, zal je merken dat ze sneller geneigd zijn om hun creativiteit weer de vrije loop te laten. Weg van de televisie en gewoon lekker spelen!

buitenspeelgoed

Televisietijd instellen

Natuurlijk heeft de televisie niet alleen maar nadelen. Zo blijkt uit meerdere onderzoeken dat het de taalvaardigheid kan stimuleren, zeker voor zeer jonge kinderen. Bovendien komen er soms onderwerpen aan bod waar de kinderen wat van kunnen leren. De televisie kan hierdoor, mits met mate gebruikt, juist een positieve invloed hebben op je kinderen. Haal ze hier dan ook niet volledig van weg, maar stel een televisietijd in. Doe dit tevens op een moment waarbij het jou goed uitkomt als ze even rustig voor de televisie zitten, zodat beide partijen hier veel baat bij hebben. Televisie kijken mag!

Geef het goede voorbeeld

Je kinderen zijn dikwijls een spiegel van je eigen gedrag. Als jij regelmatig voor de televisie zit, terwijl de kinderen aan het spelen zijn, zullen zij dit gedrag uiteindelijk ook over gaan nemen. Geef daarom het goede voorbeeld en zet de televisie eens uit terwijl je een boek leest of heerlijk samen met je kinderen iets onderneemt. Ga bijvoorbeeld met z’n allen naar buiten, neem buitenspeelgoed mee en geniet van de tijd met elkaar. Hierbij geniet je niet alleen van een gezellige sfeer, maar treed je ook sturend op. Door je kids ideeën te geven tijdens het spelen, prikkel je hun nieuwsgierigheid en creativiteit. Hierdoor zal het ze steeds beter lukken om zelf te spelen.

You may also like