Met kinderen de natuur ontdekken in eigen tuin

Met kinderen de natuur ontdekken in eigen tuin


Nu de zomer ten einde loopt, maken we ons langzaam weer klaar voor het najaar. En hoewel de zonneaanbidders onder ons dit misschien enorm jammer vinden, kunnen natuurliefhebbers de komende tijd weer enorm gaan genieten. Het najaar staat immers volop in het teken van de natuur. De bladeren die verkleuren, paddenstoelen die opkomen,  dennenappels die je overal op straat kunt vinden. Kortom, volop genieten en ontdekken! En zeker met jonge kinderen is dat een klein feestje. Maar wist je dat je bij het ontdekken van de natuur helemaal geen bos of park hoeft te bezoeken? Ook in eigen tuin is genoeg te beleven. Hieronder geven we enkele tips om samen met jouw kinderen de natuur in eigen tuin te onderzoeken.

Natuurlijk onderhoud van de vijver

Ben je de trotse eigenaresse van een vijver in eigen tuin? Dan weet je waarschijnlijk ook maar al te goed hoe lastig het is om deze schoon te houden. Voor je het weet is het niet eens meer mogelijk om de door jou gekozen vissen te zien. Het water is groen en de vijver ziet er ineens een stuk minder aantrekkelijk uit.

Herkenbaar? Dan is het nu de hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Daarnaast is het ook direct een goede biologieles voor jouw kinderen. Leg ze uit hoe je met de zuurstofplanten, mosselen en andere natuurlijke manieren van Vijvermeester.nl de vijver schoon en algenvrij kunt houden. Zonder het gebruik van agressieve middelen. Simpelweg de natuur haar werk laten doen.

zuurstofplanten

Let op: laat enkel de wat oudere kinderen helpen bij het optimaliseren van de vijver. Leer jonge kinderen (zonder zwemdiploma) om nog even uit de buurt van het water te blijven. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Samen tuinieren

Wanneer je kinderen oud genoeg zijn is het ook leuk om ze een beetje verantwoordelijkheid bij te brengen over een gedeelte van de tuin. Plant samen een aantal vaste planten en bloemen. Leg tijdens het tuinieren uit wat de planten nodig hebben om goed te kunnen blijven groeien. Let er natuurlijk wel op dat je niet direct zeer lastig te onderhouden planten koopt, maar dat je deze wel uitzoekt op de juiste moeilijkheidsgraad.

De kinderen ontdekken vervolgens dat bloemen en planten ook levende wezens zijn. Ze hebben voldoende aandacht en zorg nodig om te kunnen overleven. Ze groeien en bloeien, maar kunnen ook verwelken en sterven. Kinderen die deze processen van zeer dichtbij ervaren zullen dit als fascinerend beschouwen. Probeer je kinderen af en toe te herinneren aan hun verantwoordelijkheden, maar dwing ze vooral niet. Wanneer ze er zelf voor kiezen om hun planten minder goed te verzorgen en dit resulteert in vroegtijdige sterfte, zal dit enkel iets zijn waar ze van kunnen leren. Laat ze fouten maken. Hierdoor wordt het verantwoordelijkheidsgevoel uiteindelijk juist steeds beter.

Samen tuinieren

Zelf groente en fruit telen

Enthousiasmeer je kinderen in het najaar voor de ontwikkelingen in de tuin, dan kan je in de lente weer een geheel nieuwe stap nemen. Namelijk het zelf telen van groente en fruit. Hoe mooi is het om je kinderen allemaal een eigen stekje te geven. In een tuin of zelfs op het balkon kunnen de meest uiteenlopende groente en fruit gekweekt worden. Van aardbeien tot tomaten, niets is te gek. En hoe leuk is het dan om samen met je kinderen groente te kweken en hier vervolgens zelf van te eten?

Leer vooral jonge kinderen dat niet alles in de tuin te eten is. Sommige planten en blaadjes zijn giftig. Ook dat kan een wijze les zijn. En hier kan je zelfs al in het najaar mee beginnen.

Ontdek de natuur, begin in eigen tuin!

You may also like