Kinderopvang

Een geschikte kinderopvang kiezen: waar moet je op letten?


Aan alles komt uiteindelijk een eind en zo ook aan je zwangerschapsverlof. Het einde van je verlof is vaak best lastig. Sommige moeders kijken er al weken naar uit om weer even zichzelf te kunnen zijn, anderen krijgen al een brok in hun keel bij de gedachte om hun pasgeboren baby’tje langer dan een uur achter te laten. Gelukkig zorgt een fijne kinderopvang er al gauw voor dat je je kindje met een gerust hart achter kunt later. De zoektocht naar een geschikte kinderopvang is dan ook van essentieel belang voor de gemoedsrust van moeder en kind. Maar hoe weet je of een kinderopvang geschikt is? Hoe weet je waar je jouw kind met een gerust hart kunt achterlaten? Dat leggen we uit in dit artikel.

De locatie van de kinderopvang

Allereerst is het belangrijk dat je let op de locatie van de kinderopvang. Het liefst zoek je een kinderopvang die niet ver van jouw werkplek is. Zo hoef je niet lang te reizen om op je werk aan te komen en is het halen van je kindje ook zo gebeurd. Gelukkig is het online al gauw mogelijk om op locatie te zoeken. Een kinderopvang in Groningen vinden is zo geen enkel probleem meer. Ook andere provincies worden goed vertegenwoordigd online. Zoveel keuzes brengt echter wel een flink nadeel met zich mee, want hoe kies je de juiste?

De kwaliteit van het kinderdagverblijf controleren

Bekwaam personeel en een kinderdagverblijf die de zaakjes goed op orde heeft zijn natuurlijk van essentieel belang als je je kind met een gerust hart wilt achterlaten. Gelukkig wordt in Nederland hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van onze kinderdagverblijven. Zo worden ze jaarlijks gekeurd op cruciale elementen, zoals veiligheid, gezondheidszaken en de grootte van de groep. De uitslag van dit onderzoek wordt online gepubliceerd en uitgevoerd door de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Zo kan je precies zien hoe jouw kinderopvang naar keuze is beoordeeld.

oppas oma

Zijn er vaste pedagogische medewerkers aanwezig?

Het is van essentieel belang dat jouw kind ook op de kinderopvang in een structurele omgeving is. Er moet sprake zijn van vaste tijden met slapen, voeden en spelen. Bovendien moeten er ook leidsters zijn waaraan je kindje zich kan hechten en zich vertrouwd kan voelen. Dit lukt alleen als er daadwerkelijk vaste pedagogische medewerkers op de opvang zijn, zoals we bijvoorbeeld ook zien bij toddlershuis.nl. Het is dan ook goed om dit na te gaan. Soms zien we ook dat er een specifieke opvoedmethode gebruikt wordt op de kinderopvang. Vraag dit na tijdens een gesprek met de leidsters of check op de website of hier sprake van is. Zelf kan je als het goed is ook heel veel inbrengen. Als jij wilt dat jouw kindje op een bepaalde manier behandeld wordt, moet dit in goed overleg gewoon mogelijk zijn.

Voedingsplan

Vrijwel iedere kinderopvang heeft een ander voedingsplan. Er zijn kinderdagverblijven die zich nog houden aan oudere regels, maar ook die meegaan met de allernieuwste. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas op brood, wat sinds 2018 weer gewoon aan kindjes boven de 6 maanden gegeven mag worden. Als jij het niet eens bent met het voedingsplan van het kinderdagverblijf, is het dikwijls gewoon mogelijk om dit aan te geven in een individueel gesprek. Zo kunnen de leidsters rekening houden met jouw wensen en de gezondheid van je kindje.

 

You may also like